Фіксація курсу гривні на рівні 12,95 за долар здійснюється до виборів у Верховну Раду України. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему «Що буде з економікою України завдяки реалізації рекомендацій МВФ?» висловив директор економічних програм центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Зараз у нас є зафіксований курс (курс НБУ 12,95 - Ред.). Я боюся, що ця фіксація буде здійснюватися тільки до 30 жовтня. Що буде далі? Я сумніваюся у відповіді на це запитання. Я не можу сказати, що після 30 жовтня буде все добре або погано. Але те, що вкидаються гроші, проводяться інтервенції (валютні аукціони - ред.) - це тільки до кінця жовтня», - сказав Юрчишин.

Також експерт зазначив, що за всю історію України був лише один ціновий якір - це курс долара.

«Добре це чи погано, але ми були зорієнтовані на долар. Цей якір різко забрали і почали розповідати про інфляційне таргетування, яке буде через 2-3 роки. Це буде за плаваючого курсу. Але фінансової стабілізації не може відбутися через 2-3 роки. Сказати, що ми перейшли до нової системи управління, цілепокладання - це сказати неправду. Тому що я не знаю, яка політика Центробанку зараз у монетарній сфері, курсовій і борговій. До виборів верхня межа 13 грн за долар буде, а що після них побачимо - після 30 жовтня», - зазначив він.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

389