Україні буде не так просто отримати об'єднані 3-й і 4-й транші Міжнародного валютного фонду. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції сказав виконавчий директор Міжнародного центру Блейзера Олег Устенко.

«Думати про те, що Україна все ще залишається в центрі уваги основної міжнародної фінансової інституції, до якої відноситься МВФ, я б не став. І не став би спекулювати з приводу того, що моментально з'єднається 3 та 4 транш МВФ і ми його абсолютно легко отримаємо. Ми не отримаємо його легко», - зазначив Устенко.

На його думку, Україні ніхто не дозволить кардинально переглянути ті параметри, які були розглянуті і враховані в програмі stand-by нашої співпраці з МВФ.

«Якщо ми будемо переглядати всі параметри, які там є, це означає, що це не та програма. І тоді потрібно говорити з приводу нової програми stand-by. Тому що тих результатів ми не можемо досягти. Тому тут особливих ілюзій також плекати не варто», - сказав експерт.

Він також додав, що нова місія МВФ приїде в країну тільки в тому разі, якщо буде зрозуміло, з ким тут вести переговори.

«Вибори (парламентські вибори - Ред.) 26 числа. Скільки часу потрібно, щоб була сформована коаліція, а також на те, щоб сформувати новий склад Кабміну. Потім відправити заявку на приїзд місії. Навіть якщо вона швидко збереться, то приїде все одно протягом тижня після отримання заявки. Тобто вони не приїдуть сюди просто для того, щоб познайомитися з новим складом уряду, а наступного дня виписати чек на 3 і 4 транші МВФ. Це потрібно чітко розуміти», - заявив Устенко.

Крім того, за його словами, у нас немає бюджету на наступний рік. Адже основне, як зазначає експерт, що буде обговорюватися новою місією - це стан державних фінансів на 2015 рік.

«Країна з 11% дефіциту державного бюджету, навіть перебуваючи у стані фактично воєнних дій, не може нормально функціонувати в довгостроковій перспективі. Це чітко розуміють у Вашингтоні. Доти, поки ми не затвердимо нові бюджетні параметри, розраховувати на підтримку МВФ і відразу ж на перерахування коштів в Україну я б не став», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, 4 вересня Україна отримала другий транш від МВФ за програмою stand-by у розмірі $1,39 мільярда.

29 серпня Рада директорів Фонду ухвалила рішення про виділення другого траншу в обсязі 1,39 млрд доларів. Крім того, МВФ задовольнив прохання Києва й об'єднав третій і четвертий транші з метою отримання їх Україною поточного року.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31
Теги