Для оперативного отримання та опрацювання інформації Всеукраїнська громадська організація «Передові правові ініціативи» впровадила автоматизовану систему «Контроль і спостереження ППІ», з допомогою якої будуть аналізуватися результати паралельного підрахунку голосів та дані екзит-полів.

Як повідомив голова ППІ Геннадій Воронцов, у день парламентських виборів, 26 жовтня, буде задіяно близько 10 тисяч спостерігачів у всіх регіонах України.

Представники організації стежитимуть за ходом голосування і фіксуватимуть порушення на 5040 виборчих дільницях у всіх 213 округах на території України. Він наголосив, що ефективність моніторингу за дотриманням виборчих норм залежить як від оперативності передачі інформації, так і від швидкого реагування на виявлені порушення, тому в організації вирішили створити сучасну комп'ютерну систему, яка до цього не мала аналогів в Україні.

«Використавши напрацювання та досвід попередніх виборів, експерти «Передових правових ініціатив» спільно з IT-групою нашої організації створили і впровадили в дію унікальний апаратно-програмний комплекс - автоматизовану систему «Контроль і спостереження ППІ», - зазначив Воронцов.

Він підкреслив, що використання АС «Контроль і спостереження ППІ» дозволить оперативно оприлюднити результати голосування, відразу після підрахунку голосів та отримання даних від спостерігачів. Також до автоматизованої системи вносяться й аналізуються дані про порушення під час виборчої кампанії та дані соціологічних опитувань. Система повністю відтворює основні етапи голосування - від відкриття виборчих дільниць і відкриття конвертів з бюлетенями, до перерахунку голосів та надсилання протоколів з результатами голосування. Тому ми зможемо оперативно інформувати громадськість і ЗМІ про результати виборів одразу після завершення підрахунку голосів на дільницях», - зазначив він.

Представник IT-групи ППІ, яка розробила і впровадила програму, Володимир Резник підкреслив, що результати екзит-полів, паралельного підрахунку голосів, явки виборців та інші показники видаються миттєво. Алгоритми системи «Контроль і спостереження ППІ» повністю моделюють основні етапи голосування - від відкриття виборчих дільниць і конвертів з бюлетенями, до перерахунку голосів та надсилання протоколів з результатами голосування.

«Незалежно від політичної влади, спроби вплинути на результати голосування залишаються незмінними. Зазвичай про фальсифікацію виборів, тільки тоді, коли стають відомі результати їх ЦВК, що займає тривалий час. Оскільки в систему надходять дані від спостерігачів з виборчих дільниць і дільничних комісій, система дозволяє на ранніх етапах виявити спроби фальсифікації результатів голосування», - підкреслив він.

Воронцов також поінформував, що 19 жовтня було проведено масштабне навчання і тренування для спостерігачів з використанням системи «Контроль і спостереження ППІ». Цього ж дня було проведене всеукраїнське соціологічне опитування електоральних симпатій виборців до політичних партій та кандидатів.

За результатами всеукраїнського соціологічного опитування, проведеного ВГО «Передові правові ініціативи» (ППІ), політична партія, електоральні уподобання виборців складають: «Блок Петра Порошенка» (27,15%), «Опозиційний блок» (19,09%), партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна» (12,20%), ВО «Батьківщина» (8,75%), «Радикальна партія Олега Ляшка» (6,77%) і «Народний фронт» (5,10%). Інші політичні партії набирають менше 5% електоральної підтримки, чого недостатньо для отримання депутатських місць у парламенті.

Не визначилися з вибором політичної партії для голосування 38,81% виборців. Із загальної кількості опитаних 49,14% респондентів збираються взяти участь у голосуванні.

Загалом по Україні опитано 45 тис. респондентів віком від 18 років. Статистична похибка становить по Україні - 1%, а в Донецькій та Луганській областях близько 4%.

У Луганській і Донецькій областях представники ППІ проводили опитування в усіх районах, за винятком територій тимчасово непідконтрольних українським державним органам. Зазначається, що на прилеглих до зон бойових дій територіях, де в місцях тимчасового перебування перебувають вимушені переселенці - гуртожитках, базах відпочинку та пенсійних установах, також проводилося соціологічне опитування.

У рамках проведення всеукраїнського соціологічного опитування ВГО «Передові правові ініціативи» досліджувала електоральну підтримку політичних партій та кандидатів у виборчих округах Луганської області. Представниками ППІ було опитано 13700 респондентів Луганщини, які мають право голосу, віком від 18 років. Більшість луганців визначилися з вибором політичної партії (81,19%), що значно перевищує цей показник у середньому по Україні.

Лідером електоральної підтримки є політична партія «Опозиційний блок», яка набрала 61,15% у Луганській області. З великим відставанням на другому місці - «партія влади» «Блок Петра Порошенка», яку підтримують 11,12% виборців. Замикає трійку лідерів партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна», яка набрала 7,29% голосів підтримки.

Довідка. Всеукраїнська громадська організація «Передові правові ініціативи» (ППІ) створена в 2007 році. За час свого існування спостерігачі ППІ працювали під час виборчих кампаній на виборах Президента України, до Верховної Ради та до місцевих органів влади. ППІ також проводить соціологічні дослідження та опитування громадської думки, екзит-поли у день виборів.

2 вересня 2014 Центральна виборча комісія надала дозвіл ППІ мати офіційних спостерігачів на позачергових виборах до Верховної Ради.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

560