Россільгоспнагляд вирішив ввести з 22 жовтня тимчасові обмеження на постачання з України або транзитом через її територію всіх видів підкарантинної рослинної продукції.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Як заявили у Россільгоспнагляді, відомство звернулося до Держветфітослужби України з проханням до 21 жовтня 2014 року надати інформацію про обсяги вирощеної в поточному році в країні продукції і площі, зайняті під окремі культури в кожній області, а також надати інші переконливі гарантії українського походження рослинної продукції, що поставляється Україною в Росію.

У РФ пояснили це тим, що «різке збільшення обсягів поставок рослинної продукції з України, а також відсутність або навмисне видалення маркування з її упаковки свідчить про її неукраїнське походження, і може пояснюватися постачанням рослинних вантажів з Європейського Ссюзу, що підпадають під відповідні санкції Росії».

Ситуація ускладнюється тим, що в рослинній продукції, що надходить з України, виявляються карантинні для Росії об'єкти, зокрема, яблунева плодожерка і каліфорнійський тріпс.

«Оскільки до сьогоднішнього дня Россільгоспнагляд не отримав відповіді на свої запити від Держветфітослужби України, а також беручи до уваги весь комплекс загроз і ризиків, пов'язаних зі сформованою ситуацією, прийнято рішення ввести з завтрашнього дня тимчасові обмеження на постачання з України або транзитом через її територію всіх видів підкарантинної рослинної продукції», - йдеться в повідомленні.

У свою чергу начальник управління карантину рослин Держветфітослужби України Андрій Челомбітко висловив готовність відповісти на запити Россільгоспнагляду, заявивши, що звичайним шляхом або за погодженими адресами електронної пошти Держветфітослужба їх до цього часу не отримала, а ознайомилася з їх змістом лише за офіційною публікацією на сайті Россільгоспнагляду.

Саурін запевнив Челомбітка, що після отримання інформації від Держветфітослужби щодо питань, котрі цікавлять Россільгоспнагляд, вона буде ретельно вивчена експертами Управління фітосанітарного нагляду та підвідомчого Россільгоспнагляду Всеросійського центру карантину рослин.

«Поки ж у Россільгоспнагляду немає ніяких підстав для відмови від введення захисних заходів», - уклав Саурін.

Нагадаємо, 16 жовтня Россільгоспнагляд заявив про підготовку додаткового запиту в Держветфітослужбу про поширення східної плодожерки на території України, а також прохання про надання надійних гарантій недопущення її наявності у продукції, що поставляється в Росію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом