В Україні немає узгодженої роботи монетарної та фіскальної політики.

Таку думку в ході круглого столу «Що буде з економікою України завдяки реалізації рекомендацій МВФ?», як передає кореспондент Forum'у, висловив керівник економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Має відбуватися поступовий перехід до гнучкого валютного курсу. А у нас інфляційне таргетування розумілося як повне відпускання курсу - це велика шкода», - зазначив Юрчишин.

«У нас зовсім відсутня узгодженість між монетарною і фіскальною політикою. В умовах, коли фіскальна політика стає більш жорсткою, намагаються зменшити пропозицію грошей. Маємо ситуацію - обмежувальна фіскальна і монетарна політика. Це прямий шлях до подальшої деградації економіки. В кращому разі при цьому зростатимуть відсоткові ставки, що ми й бачимо, а економіка буде все далі скочуватися в рецесію, крім формування нових ресурсів і тенденцій до економічного зростання», - пояснив Юрчишин.

При цьому економіст зазначив, що поглибленню проблеми сприяє недостатньо кваліфікована робота керівництва монетарної системи.

«У нас є велика проблема, пов'язана з кадровою політикою в монетарній сфері. Керівництво НБУ має бути передусім не фінансистами, а макроекономістами. Тоді у нас не було би розмов про те, що ми перейдемо через два роки до інфляційного таргетування.

Це одне з тих питань, яке має бути вирішене», - підсумував економіст.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46