Прем'єр-міністр Швеції Стефан Лефвен заявив, що його країна не має наміру вступати до НАТО.

«Ми залишимося поза НАТО, але ми хочемо зберегти і розвивати співробітництво з державами НАТО. У той же час у нас зберігаються відмінності за статтею 5 (як країна, яка не є членом альянсу, Швеція не зобов'язана слідувати статті 5 угоди НАТО про підтримку країни, що зазнала нападу, - Ред.)», - заявив Лефвен у вівторок на прес-конференції за підсумками зустрічі з главою уряду Естонії Тааві Рийвасом.

Прем'єр Швеції зазначив, що сторони погодилися з необхідністю збільшити оборонні витрати. «Насамперед, ми повинні збільшити оборонні витрати, спрямовані на військово-повітряні сили і на підводні човни», - сказав Лефвен, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Крім того, шведський прем'єр відмовився коментувати те, що відбувається в територіальних водах Швеції, де збройні сили його країни проводять масштабну операцію з пошуку невідомого об'єкта. За твердженнями місцевих ЗМІ, це нібито несправний російський підводний човен.

«Ми не обговорювали те, що зараз відбувається в Стокгольмському архіпелазі. Доки не сказано, що там відбувається, доти я не та людина, яка може це коментувати», - зазначив глава уряду.

Як повідомлялося, в російському військовому відомстві порекомендували шведським військовим колегам шукати в територіальних водах своєї країни не російський, а голландський підводний човен.

«З метою зняття напруженості в акваторії Балтійського моря та економії коштів шведських платників податків рекомендували б звернутися за роз'ясненнями до командування ВМС Нідерландів. Справа в тому, що протягом минулого тижня саме голландський дизель-електричний підводний човен «Брейнвіс» відпрацьовувала в безпосередній близькості від Стокгольма практичні завдання. В тому числі і елементи аварійного спливання, фотознімки якого і потрапили в шведську пресу», - повідомило журналістам у понеділок джерело в Міноборони Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25