Україна намагається виконати вимоги МВФ лише формально, не здійснюючи справжніх реформ. Про це в ході круглого столу на тему «Що буде з економікою України завдяки реалізації рекомендацій МВФ?» заявив екс-заступник глави НБУ Олександр Савченко.

«Становище в Україні кризове. І завдання МВФ - вивести країну з кризи за два роки: цей і наступний. Для цього були розроблені заходи і пакет фінансування. Але була одна умова - почнуться економічні реформи. Формально ми намагаємося виконати всі рекомендації МВФ, але по суті нічого не змінюється. Ідеологія уряду і НБУ залишається нереформованою», - сказав Савченко.

Також, він нагадав, що МВФ вимагає стабілізувати державний бюджет.

«МВФ вимагає не підвищувати тарифи на ЖКП, а збалансувати бюджет країни і НАК «Нафтогазу». Це можна зробити двома шляхами: скоротити витрати (це і є реформи) або збільшити податки», - пояснює експерт.

«Наприклад, адмінреформа передбачала скорочення вдвічі міністерств та в 3-4 рази чиновників. Але це популістські реформи, які населення підтримує. А не підтримує воно скорочення держвишів (яких у нас на душу населення як у Німеччині), скорочення ліжкомісць у лікарнях, скорочення місцевих органів влади (йдеться про села). Це мав зробити уряд. Але замість цього ми запровадили дурні антиекономічні податки. Наприклад, податок на доходи від депозитів у той час, коли їх і так забирають із банків. За нинішнього рівня інфляції буде негативний дохід від депозитів. Інфляція зростає швидше. Але запровадити податки - це легше, ніж проводити реформи», - переконаний Савченко.

Нагадаємо, сьогодні відбувся круглий стіл на тему «Що буде з економікою України завдяки реалізації рекомендацій МВФ?».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

18