Список осіб, яким заборонений в'їзд в Росію, існує, але публікувати його не будуть, заявив постійний представник РФ при ЄС Володимир Чижов.

«Такий список дійсно існує, - сказав Чижов. - Ніщо не зобов'язує нас розголошувати цей список - ні російське законодавство, ні міжнародні зобов'язання. У міжнародній практиці стоп-листи, як правило, не публікуються».

На думку російського дипломата, в даній ситуації «публікація такого списку з нашого боку лише послужила б ескалації напруженості навколо всієї української ситуації».

«Ніхто в цей список не потрапив випадково. Про вище керівництво країн не йдеться», - заявив постпред, передає «ТАСС».

За оцінкою Чижова, Євросоюз, виробивши санкційний ресурс, наблизився до тієї точки, коли треба думати про зворотний напрям. «Гарячих голів у Європі вистачає, іноді не вистачає холодних, - зауважив дипломат. - Вводячи односторонні санкції, необхідно продумувати стратегію виходу. Ось цього аналізу, цього планування (з боку ЄС) ми не бачимо».

У той же час Чижов, за його визнанням, оптимістично дивиться на питання про загрозу введення нових антиросійських санкцій. «Вважаю, що, виробивши санкційний ресурс, Євросоюз наблизився до тієї точки, коли треба думати про зворотний напрям, - заявив він. - Але ще раз скажу: Росія нікого ні про що просити не буде. Ми не будемо благати ЄС або кого-небудь ще скасувати санкції».

«Додаткові вигадки (санкції), зрозуміло, можуть бути, - продовжив він. - Але цього разу ті, хто розмірковує над такими варіантами, все-таки повинні розуміти, що без відповіді такі кроки не залишаться. Може, на попередньому витку у них була така ілюзія, але після введення відповідних російських заходів у сфері сільського господарства ці ілюзії мали зникнути».

Нагадаємо, Євросоюз має намір зайнятися переглядом санкцій щодо Росії в кінці жовтня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

19