Кількість надрукованих бюлетенів не становить загрози масових фальсифікацій. Таку думку висловив ForUm'у політолог Володимир Цибулько.

«Щодо загального числа виборців, якщо враховувати відсутність кількох районів Луганщини, Донеччини, а також відсутність Криму, - нехай з 46 мільйонів виборців будуть 30 мільйонів, то це кількість у півтора мільйона бюлетенів - становить лише п'ять відсотків. Цими бюлетенями серйозно маніпулювати неможливо», - вважає Цибулько.

Однак, за словами політолога, певний ризик через наявність «зайвих» бюлетенів може бути у вигляді спроб фальсифікацій на користь окремих мажоритарників на окремих виборчих дільницях.

«За давньою традицією, на «глухих» ділянках, де є консенсус регіональних еліт і де комісії сформовані таким чином, що мінімально представлені різні партії, а фактично будуть інтереси одного мажоритарника і однієї-двох «правильних» партій, - голоси будуть ділитися», - зазначив він.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія прийняла рішення виготовити виборчі бюлетені в тій же кількості, що і на попередніх парламентських виборах. В тому числі для Криму і Донбасу. Перед виборами Президента було випущено 34 693 тис. копій, тоді як орієнтовна кількість виборців в одномандатних округах у парламентську кампанію сягне 36 257 тисяч. Ці цифри повністю збігаються з кількістю бюлетенів, які ЦВК надрукувала на виборах у Раду в жовтні 2012 року.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом