В Україні вдалося скоротити споживання газу за рахунок зупинки роботи промислових підприємств. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Економія газу пов'язана насамперед з тим, що стоїть промисловість. Давайте бути відвертими: дані Держстату за серпень свідчать, що загальне падіння споживання було близько 29%, а за промисловістю - 40%. Які ще можуть виникати питання?», - поставив риторичне запитання Марунич.

За його даними, насамперед упало споживання газу промисловими підприємствами. Більше того, Кабмін відключив хімічну промисловість від споживання газу.

«У хіміків тепер немає можливості користуватися цим ресурсом, а вони - найбільші споживачі газу в країні. Йде добровільно-примусова економія. Радше, навіть примусова, ніж добровільна. Також споживання газу було знижене за рахунок відключення гарячої води. Це дало 2% економії газу. Окремі станції переходять на альтернативні види палива. Коли Вілкул був віце-прем'єром, то говорив, що завдяки таким заходам вдалося заощадити 5% газу. Ще попередній уряд впроваджував заходи для поступової відмови від газу», - зазначив Марунич

«А населення споживання газу майже не зменшило. Я не бачу таких даних. Це багато в чому залежить від температури повітря. На вибори (найближчі вихідні) в Києві температура повітря може впасти до мінус 10 градусів. Очевидно, що споживання газу зросте. Якщо зима цього року буде холодна, то населення неминуче збільшить споживання газу», - прогнозує експерт.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що з квітня Україна, завдяки заходам економії, спожила на 20% менше природного газу.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60