Саме знецінення національної валюти стало основною причиною того, що Україна найближчим часом не зможе розплачуватися за своїми боргами, пише президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко у своїй колонці на сайті Коментарі.

Як пише експерт, разом з доларом та євро подорожчали і борги, які Україна брала в цих валютах. Цей ефект добре знайомий сотням тисяч українців, які зустріли 2008-й рік з валютними кредитами на руках: після девальвації раптом виявилося, що платити тепер потрібно чи не вдвічі більше, зазначає експерт. Ті, хто не встиг розрахуватися за цими кредитами тоді, «попали» вдруге і тепер.

Рівно так само «попав» і уряд, зазначає експерт. Такий ефект був передбачуваним, і в тому числі з цієї причини Сергій Арбузов, ще будучи главою Нацбанку в 2011-2012 роках, жорстко зафіксував курс гривні, нагадує Охріменко. Подорожчання долара на гривню призводило б до вимивання з бюджету сотень мільйонів доларів, які доводилося б шукати за рахунок скорочення інших статей, в тому числі й соціальних витрат, фінансування охорони здоров'я та освіти. Що, власне, відбувається і зараз: уряд урізає витрати, але сплачує іноземним кредиторам усе більш щедро. Саме девальвацію як основну причину зростання боргового навантаження називає і Нацбанк у звіті про свою роботу в першому півріччі цього року.

«МВФ був занадто оптимістичний і ще навесні вважав, що борг України в валюті зросте лише до 464,2 млрд гривень. Такий показник був зафіксований у вихідній угоді про видачу кредиту. Однак девальвація виявилася куди більш глибокою і тепер МВФ чекає, що валютна частина боргу становитиме вже 541,5 млрд грн. Але в реальності ця цифра буде скоригована - адже долар уже коштує дорожче 12,5 гривень, а саме такий курс використовував у своїх розрахунках фонд», - зазначив експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

48