Глава міністерства закордонних справ Російської Федерації Сергія Лавров не підтверджує відомості про узгодження літньої і зимової ціни газу для України. Про це заявив Лавров на своїй лекції в рамках проекту «Громадський університет» партії «Єдина Росія».

Глава МЗС пояснив, що в переговорах щодо газу йшлося не про літню і зимову ціну, а йшлося про ціну на найближчі п'ять місяців.

«Так, це зимовий період, але ніхто не вживав в офіційних переговорах в юридичному плані термін «зимовий період», що передбачало би, що буде і літній період, і буде якась інша ціна», - зазначив Лавров, повідомляє«Інтерфакс-Україна».

«Не вирішено нічого за межами п'яти місяців, а в межах п'яти місяців - до кінця березня - узгоджена ціна, погоджено, що Україна зможе купувати стільки газу, скільки вона захоче, і «Газпром» буде готовий, наскільки я розумію, піти на досить гнучкі умови», - сказав глава МЗС РФ.

Він нагадав, що єдине питання, яке не було узгоджене, - касовий розрив в обсязі близько $1,5 млрд, який виникає у «Нафтогазу» на період півтора-два місяці.

Нагадаємо, за словами Президента України Петра Порошенка, спільна з Європейським Союзом позиція України полягала в тому, щоб ціна для літа становила 325 доларів за тисячу кубометрів, і 385 доларів - для зими. Російська сторона відстоювала ціну $ 385 за тисячу кубометрів на весь рік. У підсумку - до 31 березня 2015 вирішено зафіксувати «зимову» ціну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

13