Міністерство оборони Швеції поширило фотографію, на якій зображено нібито іноземний підводний човен, що опинився у затоці в районі Стокгольма.

За даними військових, субмарина досі не залишила територіальні води країни.

На фотографії, яку представив один із керівників пошукової операції, контр-адмірал Андерс Гренстад, з великої відстані знято якийсь об'єкт, що піднімається над водою в невеликій затоці. Чи є цей об'єкт підводним човном, у Міноборони сказати не змогли.

Гренстад сказав, що свідчення про появу підводного човна були отримані військовими в п'ятницю та у неділю вранці.

«Я не можу коментувати деталі, але ми вважаємо, що цей район становить певний інтерес для іноземної держави», - зазначив він.

Шведський контр-адмірал розповів, що армія розширила район пошуків невідомої субмарини, змістивши його на південь від затоки, де спочатку було нібито помічено підводний човен, передає «РБК-Україна».

Гренстад відмовився підтвердити повідомлення шведських видань про те, що військові нібито запеленгували сигнал лиха з російського підводного човна, переданий у Калінінград.

У зв'язку з цим у ВМС Швеції не можуть коментувати чутки про те, що субмарина отримала якісь пошкодження, а тому не залишає прибережну територію. Також військові заявили, що у них немає підстав говорити про причетність тієї чи іншої країни до інциденту з порушенням шведських територіальних вод.

Раніше з такою версією виступила газета Svenska Dagbladet, яка стверджувала, що пошуки підводного човна почалися саме з перехоплення закодованих повідомлень із затоки в районі Стокгольма. Газета навела й інші варіанти розвитку подій. Було припущення, що біля столиці проводиться спеціальна операція іноземної держави з метою перевірити, як Швеція реагуватиме на появу підводного човна біля своїх берегів. Нібито така тактика не раз використовувалася ВМФ СРСР у 1980-ті роки.

Зазначимо, що Міністерство оборони Росії в неділю спростувало повідомлення про нібито інцидент з підводним човном.

«Всі субмарини виконують завдання в акваторіях Світового океану згідно з планом. Ніяких позаштатних і тим більше аварійних ситуацій з російськими військовими кораблями не було й немає», - підкреслили у відомстві.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

49
Теги