Міністерство охорони здоров'я України розгляне можливість закупівлі спецодягу і засобів спеціального захисту для медичних працівників для захисту від вірусу Ебола, повідомив в.о. міністра охорони здоров'я Василь Лазоришинець.

«В першу чергу страждає персонал, медичні працівники, тому ми повинні передбачити закупівлю спеціального одягу та захист медичних працівників, які будуть працювати з підозрюваними на вірус», - сказав він в ході колегії МОЗ.

Крім того, Лазоришинець доручив створити міжвідомчу робочу групу із залученням фахівців Національної академії медичних наук, представників Державної прикордонної служби, Міграційної служби, Міністерства освіти і Міністерства закордонних справ для запобігання потрапляння вірусу в Україну і контролю ситуації.

«Надзвичайна ситуація, на яку мало хто звертає увагу... Вже більше двох тисяч жертв цього вірусу, який практично невиліковний. Вакцина тільки розробляється і, можливо, буде готова до використання тільки через два роки», - сказав він.

У свою чергу головний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська підкреслює, що в Україні можливі лише окремі випадки проникнення вірусу.

«Відповідно до списку Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), Україна входить в число країн, куди ймовірність завезення збудника досить маленька. Але будь-яка людина, що відвідує країни африканського континенту (туризм, по роботі, гуманітарна місія), ризикує підхопити вірус і привезти його в Україну... Я не думаю, що в Україні буде катастрофічна ситуація. В Африці - інша справа. Там місцева передача вірусу. У нас цього немає. В Україні можуть бути тільки окремі випадки завезення», - сказала вона, повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на її інтерв'ю виданню «Комсомольська правда в Україні».

Щоб уникнути інфікування інфекціоніст радить не відвідувати країни, де є вірус. «Ебола не передається повітряно-крапельним шляхом, як грип, тому масового ураження не буде. Не треба панікувати. Щоб не заразитися, досить захистити себе від поїздок в африканські країни, де знаходиться осередок зараження», - сказала вона.

Як раніше повідомляв ForUm, число жертв лихоманки Ебола в країнах Західної Африки зросло до 4447 осіб, близько 8,9 тисячі осіб, за даними ВООЗ, інфіковані станом на 14 жовтня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом