Під час вступної кампанії 2015 року буде застосована мішана система виділення бюджетних місць вищим навчальним закладам. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції заявила перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун.

Вона зазначила, що перед початком вступної кампанії вишам буде надано 80% бюджетних місць від кількості, наданих минулого року.

«Після завершення подачі документів, решта 20% місць, що залишилися за певною спеціальністю, будуть розподілені туди, де буде найвищий середній бал вступників».

Пояснюючи систему виділення 20% бюджетних місць, вона зазначила, що в законі України про вищу освіту прописана норма, згідно з якою, абітурієнт під час подання заяви на проходження ЗНО, визначає спеціальність та університети, в яких він хотів би навчатися. Після складання ЗНО, вступних іспитів або творчих конкурсів за кожною спеціальністю автоматично формується рейтинг.

«Припустимо на спеціальність «архітектура» виділено 1 тисячу місць держзамовлення, а 15 тисяч абітурієнтів вказали, що хочуть навчатися саме на цій спеціальності. Серед них формується загальний список за спеціальністю «архітектура» й одна тисяча абітурієнтів, із загальної кількості тих, що набрали найвищу кількість балів, отримують право на навчання на бюджеті, а далі вже буде питання, які університети вони вказали для навчання на цій спеціальності», - пояснила вона.

За її словами, така система розподілу бюджетних місць серед вишів діятиме як самостійна з 2016 року.

Заступник міністра також поінформувала, що початок прийому документів до вишів наступного року стартує 10 липня, а закінчиться 1 серпня о 12:00.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом