У Дніпропетровській області облаштовують внутрішні кордони з Донецькою областю. Про це пише в редакційній статті The Economist.

Видання зазначає, що внаслідок зниження рівня насильства на сході України, увага країни переключається на повоєнний стан справ.

«На захід від Донецька Дніпропетровська область готується до проблем, включаючи бандитизм, викрадення людей і терор, - пише The Economist. - Дніпропетровські чиновники вже стикалися із замахами з боку так званих ліквідаційних груп, а злочинці вже почали прориватися в області під виглядом біженців. Заступник губернатора Дніпропетровська Борис Філатов з тривогою говорить про «Сомалійський сценарій», за яким Донбас перетворюється на абсолютно некеровану частину території і притулок для бандитів, які розтікаються по всій Україні».

Видання пише, що по всьому Дніпропетровську з'являються укріплення вздовж головних доріг. На найбільш укріплених пропускних пунктах чергують команди по 20 осіб, оточені мережею окопів, бункерів і протитанкових барикад. Всі машини з Донецькими та Луганськими номерами зазнають збройної перевірки. «І хоча чиновники зводять пояснення таких заходів до вимушеного «контролю», по суті ми бачимо облаштування нових внутрішніх кордонів», - йдеться в статті.

«Бачачи сумний стан української держави в цілому та армії зокрема, захист Дніпропетровська було віддано в руки приватного сектору. Місцевий бізнес, приватні спонсори та небайдужі громадяни регулярно поповнюють скарбницю двох недержавних благодійних фондів, одного-для захисту, другого - для гуманітарних потреб», - пише видання, зазначаючи, що кошти на рахунках залишаються поза контролем держструктур. Заступник губернатора Дніпропетровської області Святослав Олійник пояснює це бажанням обійти центральну, «нечесну і неефективну систему, однак The Economist звертає увагу на те, що така стратегія породжує побоювання щодо корупції і самої системи управління пропускними пунктами, де стоять погано організовані групи добровольців та міліції.

«Над одним із нових бункерів на кордоні з Донецькою областю майорять два прапори - український жовто-блакитний і націоналістичний червоно-чорний місцевого Січеславського батальйону, - пише видання. - Збірна команда захисників звітує перед різними командирами і часто отримує суперечливі накази. Коли їх запитують про «особливий статус» Донбасу, затверджений Порошенком, солдати зневажливо посміхаються і називають їх «зрадницькими». Літній вояка на прізвисько «Дід» у свою чергу запитує: «За що померли наші хлопці?»

«Верхівка області приймає цей закон про «особливий статус» зі зчепленими зубами - і все тому, що вони знають з власного досвіду всю марність спроб боротися проти російської армії. Два списки, приклеєні на вікнах адміністрації Дніпропетровська, налічують 400 імен зниклих і 800 військовополонених, - пише The Economist. - «Кожного дня ми маємо справу з батальйонами, пораненими, убитими, полоненими, похоронами і так далі, у той час як у Києві зайняті тільки виборами», каже Філатов, який нещодавно оголосив про намір балотуватися в парламент, так само як і Олійник. Їхній шеф, губернатор Ігор Коломойський, почав військову підготовку в області задовго до того, як український уряд кинув всі сили на війну».

Дніпропетровськ продовжує набирати добровольців і тренувати солдатів, зазначає видання. «У нас немає часу чекати поки український уряд візьме себе в руки», - коментує Філатов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43