Старше покоління українців має пам'ятати класичний анекдот «про Брежнєва»: на зустрічі з «дорогим Леонідом Іллічем» ветерани-фронтовики поскаржилися, що на пляшках з горілкою незручний «козирок» – складно відкривати. І попросили, щоб випускали корки з «вушком». Брежнєв приходить додому, відкриває холодильник, дістає пляшку горілки, відгвинчує корок. І каже: щось ветерани вередують, ну навіщо ж тут «вушко»?

Власне кажучи, з тих часів дистанція між владою і народом тільки збільшувалася. Ось, наприклад, Петрові Порошенку дійсно важко повірити в фінансово-банківську кризу. Перегортаючи звіт «Міжнародного Інвестиційного банку» (60% акцій у власності Петра Олексійовича) за 3-й квартал, Президент, дивлячись на 50%-ве зростання активів і 12%-й приріст валютних депозитів, цілком справедливо може вигукнути: ну, зводять же наклеп недоброзичливці про фінансову кризу! Та й Валерія Гонтарева – яка мудра та ефективна глава НБУ!

Втім, наша дистанція, схоже, збільшується не тільки з владою, яка веде нас на Захід, але й із Заходом, до якого ми так прагнемо. Так, наш «європейський адвокат» Польща суттєво ускладнила для українців отримання шенгенської візи, зайвий раз підтвердивши польський афоризм: «підзахисний може залишитися в програші, адвокат – ніколи!» Можливо, є сенс переписати крилату латинську фразу: «Через польські терни – до європейських зірок!».

Зате якщо міряти за європейськими мірками, то «свободівський» міністр АПК Ігор Швайка чесно зізнався на брифінгу в участі у корупційній схемі.

Міністр так і сказав: мовляв, брав участь у переговорах тернопільського агрохолдингу «Мрія» з його кредиторами в ролі консультанта. Ну, а якщо український міністр так і не зрозумів, у чому він насправді зізнався, то про яку Європі може йтися?!

А ось новий міністр оборони Степан Полторак пообіцяв навчити офіцерів та генералів швидко приймати рішення. Намір, у цілому позитивний, але, враховуючи міліційне минуле пана Полторака, можна припустити, що він просто не врахував побічного ефекту: тепер на запитання: «як вам прийшло в голову це ідіотське рішення?!» в офіцерів та генералів буде цілком задовільна відповідь: «швидко!»

Ну, і наостанок, можна собі уявити, як звучав би ще один класичний «брежнєвський анекдот» за наших реалій. Їде Арсеній Петрович ввечері з роботи, бачить захід Сонця і каже: «Добраніч, Сонечко!» - На добраніч, Арсенію» - відповіло йому Сонечко. Наступного ранку виїжджає Арсеній Петрович на роботу, бачить світанок і каже: «Доброго ранку, Сонечко!» - «Пішов ти на хер, Арсенію!»

Здивувався Арсеній і каже: «Чому, Сонечко, ти було учора ввечері таким добрим, а сьогодні зранку ти таке зле?!» - «А тому, Арсенію, що я ввечері сідаю на Заході, але, зранку встаю на Сході!»

Далі буде…

Дмитро Джангіров, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом