Россільгоспнагляд підготував додатковий запит у Держветфітослужбу про поширення східної плодожерки на території України, а також прохання про надання надійних гарантій недопущення її наявності у продукції, що постачається в Росію.

Як наголошується в заяві відомства, такі гарантії не повинні носити формальний характер, незважаючи на нинішні обсяги ввезення.

«Нещодавно Россільгоспнагляд висловив свою стурбованість у зв'язку з різким збільшенням обсягів продукції, що постачається з території України, а також висловив обґрунтовані побоювання у зв'язку з її сумнівним походженням, - нагадали в прес-службі. - Ці побоювання підтверджують дані міжнародних експертів про рекордний імпорт в Україну яблук з Молдови і Польщі - у вересні поточного року Україна закупила на зовнішньому ринку три тисячі тонн яблук, що в 22 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. Лідером з постачань яблук в Україну стала Молдова, на її частку припало 56% імпорту, а понад 40% імпортовано з Польщі».

У зв'язку з цим Россільгоспнагляд нагадує, що, крім інших причин, ввезення такої продукції з цих країн було заборонене через неодноразове виявлення карантинного для Росії об'єкта - східної плодожерки (Grapholitha molesta Busk).

«Ситуація ускладнюється ще й тим, що в Україні східна плодожерка не є карантинним об'єктом, а крім того, нинішні обсяги ввезення потенційно зараженої продукції не можуть не вплинути на фітосанітарний стан її території», - вважають у федеральній службі.

Заклопотаність Россільгоспнагляду викликає та обставина, що за поточний тиждень відзначено вже другий випадок виявлення в українських томатах, що надійшли в Росію з території Білорусі в супроводі білоруського реекспортного фітосанітарного сертифіката, іншого карантинного для Росії об'єкта - західного (каліфорнійського) квіткового трипсу (Frankliniella occidentalis Perg).

«Цей вид трипсу є карантинним і для України, і ніколи раніше не виявлявся в українській підкарантинній продукції, що може бути свідченням недостовірного інформування Россільгоспнагляду українською стороною про дійсне походження томатів, які, за експертною оцінкою, беручи до увагу ряд непрямих ознак, вирощені в неукраїнських тепличних господарствах», - наголошується в документі.

У зв'язку з цим Россільгоспнагляд не виключає можливості введення додаткових захисних заходів у вигляді тимчасових обмежень на ввезення рослинної продукції як з самої України, так і тих, що надходять транзитом через її територію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом