Стан української казни протестує проти будівництва «Стіни». Таку думку висловив Forum'у економіст Владислав Старинець, коментуючи продовження робіт зі здійснення проекту «Стіна» на українсько-російському кордоні.

«В умовах, коли у нас величезна кількість проблем з бюджетом, витрачати гроші на незрозумілі проекти - це просто абсурд», - зазначив Старинець.

«Вартість проекту - окрема пісня. Для країни, державний борг якої у 2015 р. перевищить 85 % обсягу ВВП, навіть початок робіт на цьому безглуздому і нещадному будівництві виявиться смерті подібним. Держбюджет розплакався б, якщо б міг. Українська казна самим своїм станом протестує проти подібних дурниць», - наголосив економіст.

Крім того, Старинець висловив сумнів, що «Стіна» необхідна для введення безвізового режиму з ЄС.

«Заяви про те, що у нас нібито не буде безвізового режиму з Європейським союзом без цієї «Стіни» - я не бачив жодного підтвердження. Це не прозвучало у виступах жодного з європейських політиків. Звідки береться ця інформація, вкрай важко зрозуміти», - зазначив він.

При цьому Старинець підкреслив, що ефективність «Стіни» викликає великі сумніви.

«Всерйоз розмірковувати про те, що якась стіна здатна зупинити або хоча б затримати війська потенційного агресора, не доводиться. Адже через українсько-російський кордон проходять десятки автомобільних і залізничних магістралей, на ній розташовано чимало міжнародних пунктів пропуску тощо, що передбачають наявність досить значних прогалин у стіні, зводять нанівець сенс її зведення - не збирається ж Україна перекривати і дороги?», - поцікавився експерт і додав, що «Стіна абсолютно неефективна проти авіації, артилерії, танків. Простоїть максимум п'ять хвилин (у випадку вторгнення - Ред.)».

Як повідомляв ForUm, на початку вересня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про початок будівництва споруд на кордоні з Росією в рамках проекту «Стіна». Пізніше Кабмін доручив Міністерству оборони направити на зміцнення державного кордону 100 мільйонів гривень. Реалізація проекту здійснюється в трьох областях.

8 жовтня 2014 року Кабміном прийнято рішення про виділення додаткових 6 млн євро на реалізацію проекту «Стіна» на українсько-російському кордоні. Таким чином, загальна вартість будівництва складе 66 млн євро, або майже 1,2 млрд грн за курсом НБУ.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

65