Для вирішення проблеми чорного ринку валюти Національний банк України повинен бути готовий витрачати мільярди доларів. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов.

«Рішення, яке може прийняти НБУ - вивести на ринок стільки валюти, скільки людям треба купити. Це призведе до того, що різниці курсів не буде, відповідно, пропаде заробіток», - зазначив він.

«Але питання в тому, скільки грошей доведеться «вкинути». Нацбанку треба збільшити пропозицію, але для цього потрібно бути готовим до того, щоб в дуже короткий термін витратити до двох мільярдів (доларів - Ред.), а потім щомісяця витрачати близько мільярда у найближчі місяці. Чи готовий він так витрачати свої резерви, чи домовився з МВФ?», - задається питанням експерт.

При цьому Блінов зазначив, що на валютному ринку існує проблема недовіри економічних агентів до офіційного курсу.

«Психологічна проблема ринку полягає в тому, що всі економічні агенти вважають, що курс перебуває десь на рівні 14 (гривень за долар - Ред.). А те, що сьогодні на ринку - це штучна ситуація, пов'язана з тим, що НБУ постійно заправляє ринок валютою. Як тільки інтервенції закінчаться, ринок остаточно піде на ті котирування, які диктує чорний ринок», - пояснив експерт.

Крім того, Блінов акцентував, що в даній ситуації існує ще одна особливість - наявність людей, готових скуповувати валюту за курсом вище офіційного.

«Є люди, які готові купувати валюту за курсом вище 12,90, той самий чорний ринок. Якби на сьогоднішній день люди були готові купувати валюту лише за 13, всієї б цієї проблеми не було», - підсумував експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

141