Умови поставки російського газу на майбутній осінньо-зимовий сезон будуть визначені або в рамках компромісу на газових переговорах України і Росії за участю ЄС, або Стокгольмським арбітражем, і Україна намагається прискорити досягнення визначеності в цьому питанні. Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, відкриваючи засідання уряду в четвер у Києві

«Для того, щоб мати проміжне рішення з постачання природного газу, ми звернулися до суду прискорити винесення проміжного рішення, яке б забезпечило, з одного боку, встановлення ціни, з іншого боку - постачання природного газу», - заявив прем'єр, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він додав, що поки ще другим варіантом залишається встановлення ціни газу на період до 31 березня 2015 року в рамках переговорів між Україною і Росією за участю ЄС.

Вперше Яценюк повідомив про подання позову про встановлення проміжної ціни 3 жовтня, уточнивши, що прийняття рішення очікується в місячний термін.

Як раніше повідомлялося, Єврокомісія 9 жовтня запропонувала провести наступні тристоронні переговори щодо газу 21 жовтня в Берліні. Росія погодилася провести переговори саме в цей день.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає можливим проміжне рішення газового конфлікту з РФ.

Як раніше повідомляв ForUm, єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Євросоюз 26 вересня заявив, що був підготовлений проект для «зимового пакету».

Проект «зимового пакету» передбачає, що Україна до кінця 2014 р. сплатить Росії 3,1 млрд дол. боргу за газ, а «Газпром» зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу за 385 дол. після сплати Україною 2 млрд дол. боргу. Дія цього договору розрахована на шість місяців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46