З початку року українці забрали з банків 110 млрд грн депозитів, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію у 22 банки. Все це привело банківську систему України у вкрай важкий стан. Про це у виданні «Капітал» пише експерт Владислав Старинець.

За словами експерта, сьогодні за межами банківської системи перебуває мінімум 220 млрд грн (це більше, ніж золотовалютні резерви країни). Згідно з останніми даними МВФ, частка прострочених кредитів у банківській системі становила 14,7 %, в той час як рік тому цей показник був 8 %.

«Війна нам коштує близько $ 20 млн на день. Донбас давав 16 % від ВВП, а зараз виробництво сталі впало на 30 %, вугілля - на 50 %. Впливають на економіку й інші фактори - ціни на наші експортні зернові культури (кукурудзу, пшеницю) в доларовому обчисленні на 15 % нижчі, ніж минулого року», - пише Старинець.

За оцінками Світового банку, держборг України вже найближчим часом буде перевищувати 68 % від ВВП. Це говорить про те, що Росія може зажадати свої $3 млрд. Також обслуговування боргів України буде набагато дорожчим і складнішим, і ми будемо змушені шукати внутрішні резерви.

На думку експерта, переддефолтну економіку кредитувати навряд чи хтось стане, тому найближчим часом Україну чекає збільшення податків, у тому числі на нерухомість, і акцизів, оскільки іншого способу заткнути величезні дірки в бюджеті просто не існує.

«Емісія гривні в 2014 р. на порятунок банків склала 14 млрд грн, і потрібно ще мінімум 10 млрд грн. Поки ситуація в країні не стабілізується, гроші в банки не понесуть. А це означає, що з 180 банків України незабаром залишиться менше 100», - пише Старинець.

На думку експерта, для стабілізації ситуації необхідно вводити мораторій на дострокове зняття вкладів, повертати довіру до банківської системи, вводити валютні казначейські зобов'язання, а також домагатися залучення інвестицій, розширення ринків збуту нашої продукції, списання боргів від міжнародних організацій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом