Президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що спроби тиску на Росію шляхом односторонніх нелегітимних обмежувальних кроків не наближають врегулювання, а лише ускладнюють діалог. Про це він заявив в інтерв'ю сербській газеті, відповідаючи на питання про цілі та тривалості економічних санкцій ЄС і США проти Росії, повідомляє прес-служба Кремля.

«Це питання правильніше було б задати США і ЄС, логіку яких важко зрозуміти. Будь-якій неупередженій людині зрозуміло, що аж ніяк не Росія сприяла державному перевороту в Україні, який привів до нинішньої серйозної внутрішньополітичної кризи та громадянського розколу. Саме антиконституційне захоплення влади стало відправною точкою для подальших подій, в тому числі в Криму... Наші партнери повинні чітко усвідомлювати, що спроби тиску на Росію шляхом односторонніх нелегітимних обмежувальних кроків не наближають врегулювання, а лише ускладнюють діалог. Про яке прагнення до деескалації в Україні може йти мова, якщо рішення про нові пакети санкцій вводяться практично одночасно з досягненням домовленостей про просування мирного процесу?» - сказав Путін.

Він зазначив, що санкції перш за все завдадуть шкоди економіці Європи.

«Якщо ж головне - прагнення ізолювати нашу країну, то це абсолютно абсурдна, ілюзорна мета. Зрозуміло, що реалізувати її неможливо, хоча, звичайно, економічному здоров'ю Європи, та й усього світу може бути завдано чималої шкоди», - підкреслив він.

За словами Презмдента РФ, тривалість дії обмежувальних заходів залежить від США і Євросоюзу.

«Зі свого боку будемо виважено підходити до оцінки ризиків і наслідків застосування санкцій, реагувати на них, виходячи з національних інтересів. Очевидно, що зниження взаємної довіри не може не справляти негативного впливу як на міжнародний діловий клімат в цілому, так і на діяльність європейських і американських компаній в Росії, яким буде непросто ліквідувати репутаційну шкоду. Заодно і інші держави добряче задумаються, наскільки розумно довіряти свої кошти американській банківській системі і посилювати залежність від економічної кооперації з США», - заявив Путін.

Нагадаємо, Євросоюз ввів заборону на організацію боргового фінансування для трьох найбільших оборонних концернів Росії - «Уралвагонзаводу», «Оборонпрому» і Об'єднаної авіабудівної корпорації (ОАК). Також США застосували санкції проти Росії, включивши туди Сбербанк Росії, компанії «Газпром», «Лукойл», «Сургутнефтегаз», «Транснефть», «Газпром нефть», а також п'ять оборонних і високотехнологічних держкорпорацій.

При цьому Євросоюз має намір зайнятися питанням про перегляд санкцій щодо Росії в кінці жовтня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом