Підходи Національного банку України до регулювання ситуації на валютному ринку не витримують критики. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив екс-міністр економіки, народний депутат ВО «Батьківщина» Сергій Терьохін, коментуючи дії НБУ з насичення фінансового ринку валютою.

«Мені глобально не подобаються підходи Національного банку. Ми таке проходили в 1994-95 роках, коли був офіційний курс, а валютно-кредитний комітет розподіляв комусь гроші і брав за це хабарі. Як не парадоксально, але я пішов у відставку, коли почалися ігрища з курсом», - обурився він.

Терьохін підкреслив, що в свій час в Декреті про валютне регулювання були чітко прописані підходи до участі Центрального банку, емісійного банку до управління державними валютними резервами. «Там все написано. Але на початку 2000-х років були внесені зміни в непрофільний, невалютний закон про Національний банк: прописана анкетна норма, за якою Нацбанк може що хоче заборонити, що хоче - вилучити», - нагадав він.

«Тепер же, замість того, щоб заспокоїти тих, хто хоче купити валюту - нагнали ажіотажу. Зрозумійте, це катастрофічний відтік гривневих депозитів і вихід їх на готівковий валютний ринок. Неправильно так діяти», - акцентував екс-міністр економіки.

Також Терьохін підкреслив, що давно потрібно оцінювати все не в доларах США, а в національній грошовій одиниці. «У нас звикли оцінювати в іноземній валюті. Нам потрібно перестати думати з валютними застереженнями. Не доларами думати, а гривнею. Потрібно прописати (законодавчо. - Ред.) все так, як говорить Конституція: що не гривня прирівнюється до валюти, а долар і євро до гривні. Ментально курс сьогодні лякає, а прийом, про який ми говоримо - навпаки, буде діяти на заспокоєння. Для цього потрібна тільки інструкція Нацбанку», - запропонував нардеп.

«Знову ж, є відомі прийоми щодо індикативного курсу. Наприклад, для нашої країни, у якій відкрита економіка, національний дохід більше 60% залежить від експорту і імпорту, тобто від валютних надходжень, підійшла б концепція, яку деякі економісти називають «змія в тунелі». Тобто: НБУ ставить верхню і нижню межу. І якщо (курс - Ред.) перетинає її, виходить і або скуповує (валюту, - Ред.), або, навпаки, проводить інтервенцію», - упевнений Терьохін.

Він також звернув увагу на оперування державними валютними резервами. «У нас є державний валютний резерв, оператором якого є НБУ. Нагадую, це резерв не Нацбанку, а країни. Виходить, що НБУ воює з усіма банками. У той же час банкам дозволено створювати ринок вторинних продуктів, тобто страхувати валютні ризики, продавати індексні інструменти, ф'ючерси, проводити валютні аукціони. Це робиться для того, щоб один банк спекулював проти іншого банку, а не проти валютного резерву. Про це всі знають, розуміють, як працювати. Але що з Гонтарєвою - я не знаю», - підсумував Терьохін.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

105