Рада Оптового ринку електроенергії закликала уряд знайти гроші на закупівлю вугілля тепловими генеруючими компаніями.

Про це йдеться у зверненні Ради ОРЕ, прийнятому за підсумками позачергового засідання 9-10 жовтня.

Звернення направлено Президенту, прем'єру і голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), пише «Капітал».

«На підприємствах ПЕК з причини бойових дій на сході країни і різкого скорочення видобутку українського вугілля склалася критична ситуація. Зокрема, запаси вугілля марок А (антрацит) і П (пісні) на складах ТЕС і ТЕЦ у серпні-вересні знизилися в чотири рази - до 440 тис. т. Це призвело до того, що на ТЕС були зупинені блоки сумарною потужністю 3690 МВт, та ще 3815 МВт потужностей зможуть пропрацювати на запасах вугілля не більше семи днів», - йдеться у зверненні Ради.

Водночас Рада ОРЕ констатує, що державне підприємство «Енергоринок», яке здійснює розрахунки за електроенергію, накопичило значні борги перед ТЕС за закуплену електроенергію - на 1 жовтня їх сума склала 15,6 млрд грн. Борги виникли через неплатежі з боку обленерго, які купують електроенергію в «Енергоринку», що в свою чергу спровоковано заборгованістю споживачів перед обленерго, розмір якої сягає близько 17 млрд грн. Головні боржники за електроенергію - вугільні шахти, які фінансуються з держбюджету (борг - 6,6 млрд грн) і підприємства житлово-комунального господарства ( 5,5 млрд грн).

15,6 млрд грн становлять борги «Енергоринку» перед виробниками електроенергії.

«Очікуваний обсяг фінансового небалансу, за експертними оцінками генеруючих компаній ТЕС, до кінця 2014 р. становитиме 4-5 млрд грн, у зв'язку з чим генеруючі компанії вже сьогодні не мають достатніх джерел для виконання поточних фінансових зобов'язань, в тому числі перед держпідприємством «Вугілля України» за вже поставлене вугілля», - йдеться в повідомленні.

Рада ОРЕ пропонує, щоб НКРЕКУ забезпечила рівень цін, які формуються згідно з правилами ОРЕ, щоб вони покривали в повному обсязі собівартість виробництва електроенергії з урахуванням збільшення паливної складової. Також Рада ОРЕ просить, щоб Національний банк дозволив Ощадбанку збільшити ліміт кредитного портфеля для «Енергоринку», який в свою чергу за рахунок цих коштів кредитує теплову генерацію.

Ще одна пропозиція Ради ОРЕ - підприємства та організації, які фінансуються з держбюджету, повинні терміново погасити борги за електроенергію.

І останнє - перенаправити цільову надбавку до тарифу на електричну енергію загального фонду держбюджету в спеціальний фонд, щоб ці гроші використати на закупівлю палива та ремонт енергооб'єктів, постраждалих від бойових дій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

18