Значна частина провини за те, що гривня втратила майже половину своєї вартості, лежить на уряді Арсенія Яценюка і нинішньому керівництві НБУ, пише «Голос.UA».

Хоча національна валюта дешевшає з об'єктивних обставин, ряд дій влади посилили падіння гривні.

Саме НБУ ще в березні почав друкувати десятки мільярдів гривень, видаючи їх і уряду, і наближеним банкам. 22 млрд свіжонадрукованих гривень отримав бюджет, ще кілька десятків гривень - «Приватбанк» Ігоря Коломойського і ще декілька банків дружніх до нинішньої влади олігархів. Але чим більше в країні гривень, тим дешевше вони коштують - це базовий закон макроекономіки.

Тим більше, що той же НБУ як почав з кінця лютого, так і досі продовжує відкликання ліцензій у банків, відзначає видання. З початку року можливості продовжувати свою роботу втратили 23 банки. З такою швидкістю Нацбанк не проріджував банківську систему ніколи: наприклад, за всі три попередні роки, коли НБУ керували Сергій Арбузов та Ігор Соркін, ліцензії були відкликані всього у 12 банків. Законне бажання громадян, які бачать таку м'ясорубку на банківському ринку - негайно забрати гривневі вклади і тут же придбати на них долари.

І це при тому, що таке бажання у громадян було з самого початку. Якщо НБУ при Арбузові і Соркіна утримував валюту під жорстким контролем у попередні три роки, то нова влада заявила, що в країні буде «гнучке курсоутворення». Українці все зрозуміли правильно: гривня знеціниться - і намагалися заздалегідь закупитися доларами, тим більше що Нацбанк, як і обіцяв, сидів склавши руки і ніяк не втручався в ситуацію, що і призвело до березневого обвалу.

Крім того, Верховна Рада практично відразу після перемоги Майдану з повного схвалення уряду Яценюка фактично зробила необов'язковим для виконання закон про трансферне ціноутворення, який з такою працею протягнув через парламент фінансово-економічний блок попереднього Кабміну. Цей закон, розроблений під керівництвом Арбузова, дозволив би повернути в Україну капітали олігархів, які вони ховають по офшорах. Повернути, зрозуміло, у валюті і стабілізувати курс. Все це відомо Яценюку, але за всі ці місяці він публічно навіть не згадував про цю ініціативу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

19