Україна підготувала заходи у відповідь на введення торгових обмежень Росією. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу заявив в.о. міністра економічного розвитку і торгівлі України Валерій П'ятницький.

«За нашими підрахунками, можливі торгові обмеження Росії проти України охоплюють товарообіг обсягом близько 3,5 млрд доларів. Тому ми підготували свої заходи у відповідь. Там буде трохи менша сума: вона буде охоплювати товари в розмірі 2,5 млрд доларів», - сказав він.

В.о міністра пояснив, що санкції у відповідь торкнуться, насамперед, нехарчової продукції Росії.

Також П'ятницький наголосив, що в разі введення торгових обмежень з боку Росії найбільше в Україні постраждає аграрний сектор.

«Між тим, найбільша стаття в харчовому імпорті Росії - кава та чай», - сказав він і додав, що Кабмін все-таки сподівається уникнути необхідності введення санкцій у відповідь.

Як повідомляв ForUm, Україна розглядає можливість введення точкових санкцій щодо російських компаній, а не категорій товарів.

МЕРТ у зв'язку з прийняттям російським урядом постанови про введення мит щодо деяких товарів українського походження оприлюднило свій перелік товарів для можливого вилучення з режиму вільної торгівлі при імпорті з РФ в Україну. Запропоновані зміни зачіпають 36 товарних груп, включаючи як продукти харчування, предмети побуту, так і залізничні локомотиви.

Нагадаємо, заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль 30 вересня заявила, що Україна готує торгово-економічні контрзаходи проти Російської Федерації.

Україна планує запровадити санкції проти РФ у жовтні.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом