З початку року пальне подорожчало на 50-70 % залежно від виду. За даними консалтингової компанії UPECO, в січні середня вартість літра бензину марки А-95 становила 10,68 грн, а вже в жовтні вона підвищилася на 57,1 % - до 16,78 грн. Ціна літра бензину марки А-92 піднялася на 59,2 %, до 16,53 грн, а дизельного пального - на 70,1 %, до 16,23 грн.

Основною причиною подорожчання нафтопродуктів експерти називають девальвацію гривні і збільшення фіскального навантаження. З початку року було кілька цінових стрибків. Пік припав на кінець зими - початок весни. Перший ривок відбувся 25-27 лютого, коли більшість автозаправок підняли вартість палива на 40-60 коп. за літр. Саме в цей період національна валюта подешевшала з 9,4 UAH / USD до 10 UAH / USD.

Через кілька тижнів, у березні, Верховна Рада переглянула ставки акцизу. Але зміни торкнулися тільки дизеля, тому і ціни на нього зросли стрімкіше за інші види пального. Акциз на дизель стандартів Євро-2 і Євро-3 збільшився на 30,6-70,7 %, до € 128 за тонну, а на Євро-4 і Євро-5 - на 44-113 %, до € 98 за тонну. Обвал гривні підстьобнув ціни в квітні, а потім - у серпні.

На 50-70 % подорожчало пальнена АЗС з початку року

Настільки сильний вплив долара на український ринок нафтопродуктів пов'язаний з високою часткою імпорту - близько 80%.

Власні запаси дозволяють продавцям пального уникнути різких стрибків і підвищувати ціни плавно, зберігаючи таким чином попит. Але вже до кінця літа - початку осені гравці від цієї практики відмовилися, вирішивши збільшити маржу.

Курсові коливання посилюються дефіцитом валюти. Дефіцит обігових коштів призводить до зміщення графіку постачань і розірвання контрактів. Якщо розрахунок здійснюється в гривні, то в договорах прописується прив'язка до курсу долара - наприклад, минулого тижня вказували 13,15-13,25 UAH / USD.

Крім того, згідно з постановою НБУ, профучасники змушені заморожувати кошти на валютних рахунках на три доби для купівлі імпортних нафтопродуктів. Дефіцит валюти, помножений на курсову нестабільність, і змушує продавців нафтопродуктів жертвувати попитом і перекладати всі фінансові ризики на кінцевого споживача.

Різке подорожчання відлякує покупців. За дев'ять місяців було продано 2,9 млн т палива, свідчать дані Державної служби статистики. Для порівняння: у минулому році за аналогічний період реалізували 3,2 млн т. Споживачі переорієнтуються на дешеву продукцію. Наприклад, «приватівські» заправки (працюють під брендами «Укрнафта», ANP, «АВІАС плюс», Sentosa Oil та ін), що продають бензин марки А-95 на гривню дешевше за середньоринкову ціну, з січня по вересень збільшили частку ринку на 6,5 п.п. - до 34 %.

Відкриттям року для автолюбителів став скраплений газ. У середньому попит на нього збільшився на 20 %. Покупців не відлякує навіть подорожчання цього палива на 39,9 % - до 8,94 грн.

У сформованих ринкових умовах всі гравці нафтопродуктового ритейлу переглянули свої плани з розвитку.

Прогнозувати подальший розвиток ринку експерти не беруться. Це додасть популярності зрідженому газу. Сьогодні 1,8 млн автомобілів в Україні заправляються цим видом палива, підрахувала Українська асоціація зрідженого газу. За її розрахунками, до 2015 р. цей показник збільшиться на 20 %.

В цілому в 2014 р. попит на пальне впаде на 25 % порівняно з 2013 р., прогнозують експерти. Передумов для зниження частки фальсифікату поки немає.

Згідно з даними Держстату, в Україні (без урахування Севастополя і Криму) працює 6,89 тис. автозаправок.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43