Зупинка хімічної промисловості внаслідок заборони на використання природного газу призведе до зменшення припливу валюти в Україну. Таку думку в коментарі Forum'у висловив екс-міністр економіки Віктор Суслов.

«Газ є не тільки паливом, але і основною сировиною для хімічної промисловості. Особливо він необхідний при виробництві мінеральних добрив. Рішення про заборону на використання газу буде означати зупинку багатьох підприємств хімічної промисловості, що призведе до валютних втрат країни», - сказав Суслов.

Екс-міністр назвав рішення про заборону помилковим.

«Воно поспішне, непродумане і непрораховане. Такі підприємства майже завжди безперервного циклу роботи. Особливість нафтохімічної та металургійної продукції в тому, що зупинка процесів призводить до руйнування апаратів, систем і обладнання. Потім це вимагатиме величезних витрат для відновлення. Втрати будуть величезні. Це було помилкою. Потрібно було відкинути амбіції і домовитися. Представники ЄС пропонували прийнятні рішення газової проблеми, виступаючи посередниками у відносинах з РФ. Треба укладати угоду і купувати нехай по 385 доларів, як пропонують росіяни. Це середньоєвропейська ціна», - вважає він.

Нагадаємо, що згідно з постановою Кабміну №488 від 29.09.2014г. «Про використання природного газу підприємствами - виробниками мінеральних добрив», з 1 жовтня і до закінчення осінньо-зимового періоду 2014-2015 років (або до прийняття Кабміном окремого спеціального рішення) підприємствам, що виробляють мінеральні добрива, заборонено використовувати природний газ для технологічних потреб.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32