Збільшення грошової маси призвело до подорожчання долара в Україні.

Таку думку висловив Forum'у експерт з питань економіки Володимир Коновальчук.

«Головна причина подорожчання долара - те, що надрукували грошей, збільшилася грошова маса. За звітами Нацбанку вона збільшилася дуже суттєво, якщо брати від місяця до місяця - відсотків на 15-16%. Це величезне збільшення грошової маси за умови, що падає економіка. Падіння ВВП буде десь 5-6%, а то й більше, і грошова маса повинна збільшуватися пропорційно. Багато псевдоекспертів зараз не про це говорять, а говорять про якусь війну, але війна - лише один із чинників», - зазначив Коновальчук.

При цьому експерт підкреслив, що ще одним чинником, що сприяє девальвації, стало виділення коштів НАК «Нафтогаз».

«Вони (НБУ - Ред.) надрукували грошей, для того щоб дати їх «Нафтогазу», а він купує долари за ці гроші. Звичайно, буде девальвація. Якщо ще надрукувати - буде ще більша девальвація», - наголосив економіст.

Також Коновальчук висловив думку, що подібні непрофесійні дії НБУ доведуть Україну до плачевних результатів.

«Це само собою злочин - збільшувати грошову масу в умовах падіння економіки. Цього в жодному разі не можна робити. Цього вчать на першому курсі будь-якого західного вишу, де вивчають фінанси. Я дивлюся на те, що вони роблять - і у мене волосся дибки стає. Не Путін, не Росія, а саме хлопці, які зараз сидять у Нацбанку, своїм мега-непрофесіоналізмом доведуть країну «до ручки», - резюмував експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34