Заборона на використання газу хімпромом призведе до девальвації гривні. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Владислав Старинець.

«Наслідки від заборони на використання газу хімпромом будуть важкими. Це означає, що хімічні підприємства (як і металургійні) не випускатимуть достатньо продукції, що відіб'ється на сальдо платіжного балансу. Воно погіршиться і це стане загрозою нової девальвації гривні», - сказав Старинець.

Також це, за його словами, збільшить кількість прострочених кредитів.

«А значить, до 15 банкам, які в стані банкрутства, додадуться ще кілька. НБУ буде змушений робити емісію гривні, щоб передати Фонду гарантування вкладів. Це буде тиснути на курс і провокувати знову ж девальвацію. У Фонді вже не вистачає близько 10 млрд грн, щоб закрити виплати за наявними проблемними фінансовими установами. Зі 180 банків в Україні залишаться 100, мінімум 80 банків підуть з ринку. Це спричинить збільшення витрат держави. Один процес тягне за собою інший», - пояснює експерт.

При цьому він нагадав, що в Україні є невикористаний резерв - тіньова економіка.

«З нею треба працювати, виводити з тіні величезний прибуток. В Україні 40% економіки - в тіні. Потрібно змусити платити податки. Насампеерд, це стосується великих компаній», - додав Старинець.

Нагадаємо, що згідно з постановою Кабміну №488 від 29.09.2014 р. «Про використання природного газу підприємствами - виробниками мінеральних добрив», з 1 жовтня і до закінчення осінньо-зимового періоду 2014-2015 років (або до прийняття Кабміном окремого спеціального рішення) підприємствам, що виробляють мінеральні добрива, заборонено використовувати природний газ для технологічних потреб.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

56
Теги