Обмеження на валютні операції руйнують українську економіку. Таку думку висловив Forum'у експерт з питань економіки Володимир Коновальчук.

«Всі обмеження потрібно негайно знімати. Про це все журналісти повинні сурмити, тому що це торкнеться абсолютно всіх», - зазначив він.

«У нас взагалі зупиниться економіка. Тому що всім компаніям, а я консультую їх сотні, необхідно здійснювати валютні операції й купувати валюту. У тому числі - валютні операції на товари і послуги, які не завозяться в Україну. Особливо на послуги», - пояснив експерт.

Також Коновальчук підкреслив, що обмеження на валютні операції змушує бізнес користуватися послугами «чорного» ринку валюти.

«Нацбанк може заборонити розраховуватися за послуги? Компанії купують обладнання, консультантів, у них окремі контракти на консалтингові послуги. Вони не можуть нормально розрахуватися і змушені вигадувати якісь ходи. Процвітає «чорний» ринок валюти, це єдине джерело, де можна купити долари. Хіба це нормально?», - запитує експерт.

Коновальчук також зазначив, що сектор послуг у відсотковому співвідношенні ВВП у всіх розвинених країнах з часом збільшувався. «Якщо ми хочемо кудись рухатися вперед, то у нас сектор послуг також має збільшуватися», - акцентував експерт, нагадавши, що розширенню сектора послуг жодним чином не сприяє така ситуація з обмеженнями від НБУ.
 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

24