Число жертв масових протестів і заворушень, що тривають в Туреччині з початку тижня, зросло до 36 осіб.

Крім протестувальників і співробітників поліції, серед убитих - четверо членів екстремістської Робочої партії Курдистану (РПК).

Найбільші зіткнення сталися минулої ночі в містах Газіантеп, Бінгель на південному сході країни і в стамбульському районі Окмейдани. У сутичках із силами правопорядку маніфестанти застосовували вогнепальну зброю: у Стамбулі невідомі відкрили вогонь по поліцейських, в інших регіонах відбулися перестрілки між групами протестувальників.

Для розгону демонстрантів поліція активно застосовує сльозогінний газ і водомети. При цьому в резервуари з водою часто додається подразнювальна речовина - рідкий аналог перцевого газу. Минулої ночі поліцейський спецназ почав штатно застосовувати й пластикові кулі. У ряді міст на південному сході країни і в деяких районах Стамбула на вулицях чергують військові і жандарми, повідомляє ТАСС з посиланням на турецьке телебачення.

Сили правопорядку почали проводити арешти учасників акцій протесту. З понад 400 затриманих приблизно 20-30 осіб взято під варту, а справи про правопорушення передані в суди.

Як раніше повідомляв ForUm, згідно із заявою ООН від 22 вересня, близько 100 тисяч сирійських курдів втекли до Туреччини, рятуючись від наступаючих бойовиків з джихадстської групи «Ісламська держава».

У протестах беруть участь в основному турецькі курди, прихильники прокурдских партій і сепаратистської Робочої партії Курдистану. Причиною маніфестацій називають те, що відбувається в сирійському місті Кобані, де йдуть запеклі бої між угрупованням «Ісламська держава» і курдськими ополченцями. Маніфестанти протестують проти бездіяльності Анкари, яка зміцнила захист кордону, але займає вичікувальну позицію і не втручається в конфлікт у Кобані, яке може впасти під натиском ісламістів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом