В Україні 20 тисяч людей залишаться без роботи через заборону використання природного газу хімічним підприємствам. Таку думку в коментарі Forum'у висловив доцент кафедри менеджменту КНЕУ ім. Вадима Гетьмана Сергій Силантьєв.

«Якщо заборонити хімпрому брати газ, то 20 тисяч українців залишаться без роботи. Серйозне хімічне підприємство - це п'ятиповерховий будинок, який весь час повинен функціонувати. А уявіть, що в будинку рік ніхто не живе. Від нього нічого не залишиться. Якщо хімічні процеси вийшли з нормального середовища, то заводи перетворяться на металобрухт не найвищої якості», - сказав Силантьєв.

На його думку, по Україні боляче вдарить втрата ринків збуту вітчизняної хімічної продукції.

«Людей звільнять, системи прийдуть у непридатність, наші ринки займуть інші постачальники. На тих ринках, де ми є, там нас не дуже чекають. Замість нас прийде Китай, Росія, Європа. А якщо згадати про те, що стандарти ЄС тепер будуть застосовні і до української продукції, то це архіскладне питання. У нас всі галузі приватні і ніхто не робить держзамовлення, тобто не намагається відповідати технічним регламентам. А зараз їм доведеться пройти міжнародну сертифікацію. І у нас немає відповідних лабораторій, найближчі - у Туреччині. І держава не зацікавлена у вирішенні цих питань», - вважає він.

Нагадаємо, що згідно з постановою Кабміну №488 від 29.09.2014 р. «Про використання природного газу підприємствами - виробниками мінеральних добрив», з 1 жовтня і до закінчення осінньо-зимового періоду 2014-2015 років (або до ухвалення Кабміном окремого спеціального рішення) підприємствам, що виробляють мінеральні добрива, заборонено використовувати природний газ для технологічних потреб.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23