Українським банкірам хотілося би бачити більш прозору процедуру валютних аукціонів Національного банку України. Таку думку в коментарі Forum'у висловив віце-президент Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Ярослав Колесник.

«Добре, що почали працювати аукціони. Хотілося б, щоб там була більш прозора процедура. У кожному разі, відчувається позиція регулятора», - сказав Колесник.

Експерт нагадав, що в аукціонах, які проводяться НБУ, практично немає обмежень.

«Є обмеження тільки за сумою, з якою ви виходите, і прохання заздалегідь подавати заявки. Якби так і було, то це нормально. Я розумію, що є якісь процеси і процедури відлучення банків. Але тут потрібно кожну відмову вивчати детально. Напевно, є якісь підстави у регулятора говорити комусь, що вони не виконали умови або що є питання щодо цільового використання. У всякому разі, добре, що цей інструмент працює. Погано, що з таким запізненням. Якби це почалося на початку літа, ситуація була б іншою. А ми хотіли влітку поповнювати золотовалютні запаси на 1 млрд. В нашому разі потрібно було змінювати таку позицію давним-давно і пояснювати МВФ, що спочатку потрібно стабілізувати банки. А ми чекали все літо і втратили чотири важкі місяці», - вважає він.

Нагадаємо, що глава НБУ Валерія Гонтарева пообіцяла, що валютні аукціони проходитимуть щотижня по четвергах.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом