Держава намагається змусити найбільшого авіаперевізника «Міжнародні авіалінії України» повернути гроші, які він заборгував аеропорту «Бориспіль» за наземне обслуговування.

Нині в українських судах розглядається кілька позовів на загальну суму близько 210 млн грн, пише «Капітал».

У першому позові прокуратура Київської області вимагає стягнути з авіакомпанії 157,2 млн грн. Розгляд цієї справи почався ще у травні, але сума претензій спочатку була меншою - 24,1 млн грн. Поступово прокуратура піднімала свої вимоги, і вже у серпні сума позову збільшилася в 6,5 разів. Як розповіла «Капіталу» прес-секретар прокуратури Київської області Ганна Кіщак, наступне судове засідання за цим позовом відбудеться 27 жовтня. Вона не змогла відповісти, чи буде прокуратура підвищувати свої вимоги. Паралельно тягнеться інший судовий розгляд з МАУ.

Ще в червні минулого року прокуратура Київської області подала позов на суму 14,6 млн грн. Господарський суд Києва постановив стягнути у цій справі 4,5 млн грн, а пізніше вже Київський апеляційний господарський суд підвищив вимоги до 14 млн грн. Справа перейшла у Вищий господарський суд, але противником авіаперевізника у суді вже виступає не обласна, а Генеральна прокуратура.

Крім того, «Бориспіль» вирішив спробувати відстояти свої права в суді самостійно, вимагаючи від МАУ 37,6 млн грн. Прес-секретар аеропорту Оксана Ожигова розповіла виданню, що засідання суду, яке має відбутися за цим позовом 6 жовтня, перенесено. «Про точну дату наступного засідання буде повідомлено додатково», - зазначила вона.

Корпоративний прес-секретар МАУ Євгенія Сацька у відповідь на прохання прокоментувати ці три позови повідомила, що позиція авіакомпанії зберігається незмінною: те, що МАУ відстоює свої права у суді, означає, що компанія не згодна з позицією протилежної сторони в судовому спорі. «І ми не коментуємо хід незавершених судових спорів», - підкреслила вона.

Пріоритетним вирішенням спору є досягнення компромісу шляхом переговорів. Якщо вони ні до чого не призводять, то немає ніякого іншого шляху, як проводити претензійно-позовну роботу й ініціювати вирішення питання про погашення заборгованості в судовому порядку, каже виконавчий директор аеропорту «Львів» В'ячеслав Чеглатонєв. «В іншому разі дії керівництва «Борисполя» можуть розцінюватися контрольними та правоохоронними органами як бездіяльність під час захисту інтересів держпідприємства, яким є «Бориспіль», - пояснює він.

200 млн грн - не критична сума для МАУ, але витягти її з обігу в стислі терміни буде неможливо, вважає директор туристичної компанії «Стиль Авіа» Євген Хайнацький. «Якщо не ставити [авіакомпанію] у часові рамки, для неї все вирішиться безболісно», - прогнозує експерт.

МАУ - базовий перевізник, що забезпечує аеропорту «Бориспіль» більше половини обсягів пасажирських перевезень. Але, з іншого боку, наявна заборгованість - це чималі гроші, тим більше в умовах падіння пасажиропотоку і несприятливої економічної ситуації в країні, каже Чеглатонєв.

За даними Державної авіаційної служби, у січні-вересні порівняно з тим же періодом минулого року пасажиропотік через аеропорти, без урахування Сімферополя і Бельбеку, впав на 20,7 % - до 8,39 млн осіб. Експерт авіаринку Сергій Хижняк вважає, що аеропорту та авіакомпанії необхідно провести ревізію договорів й усунути різночитання, а потім виробити спільну стратегію розвитку.

«Ми бачимо повторення методів реструктуризації «АероСвіту», але їх застосування не свідчить про швидке банкрутство, а про прагнення компанії зменшити витрати», - вважає Хайнацький. Він упевнений, що йдеться про вимушені заходи, яких МАУ доводиться вживати під час кризи.

Нагадаємо, колись найбільший український авіаперевізник «АероСвіт» пішов з ринку в січні 2013 р. До цього багато контрагентів, зокрема, московський аеропорт «Шереметьєво», скаржилися, що компанія заборгувала $ 4,95 млн, а сума претензій «Борисполя» сягала понад 42 млн грн. Відповідно до ухвали Господарського суду Київської області, заборгованість «АероСвіту» станом на 27 грудня 2012 р. перевищила 4,27 млрд грн за сумарної балансової вартості активів у 1,47 млрд грн.

Серйозні ознаки нестабільного фінансового стану МАУ очевидні, упевнений член наглядової ради Української логістичної асоціації Артур Вінюков-Прощенко. Наприклад, за його словами, про це свідчить прохання перевізника про допомогу від держави. Як раніше писав «Капітал», МАУ попросила в уряду $ 100 млн у кредит на десять років. Для збереження компанії її керівництву необхідно йти на радикальну реструктуризацію, зокрема, кардинально скорочувати мережу маршрутів, парк літаків і т. д. «Раніше анонсованого зменшення до 34-35 літаків недостатньо», - підсумовує експерт. На початку року флот МАУ налічував близько 40 бортів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36