Громадяни України, яким довелося у зв'язку з військовими діями в Донецькій та Луганських областях, покинути свої міста, зможуть проголосувати за місцем нинішнього проживання тільки за партійними списками. Про це сьогодні в ході прес-конференції повідомила заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна, передає кореспондент ForUm`у.

«Вчора ЦВК ухвалила постанову, яка спрощує процедуру голосування для громадян не за місцем своєї реєстрації, - розповіла вона. - Для цього необхідно звернутися в один з органів ведення державного реєстру виборців, яких в Україні, без урахування автономної республіки Крим і Севастополя, 724 органи. Вони створені та діють у районних державних адміністраціях та в містах обласного значення у відповідних радах».

За її словами, громадянин України повинен звернутися до цього органу з відповідною заявою про те, що він хоче проголосувати не за місцем своєї реєстрації.

«Але є одна умова - така заява може бути подана не пізніше 20 жовтня. Тільки в цьому випадку цей громадянин буде включений до списку виборців, - підкреслила вона. - Також важливий момент у тому, що у разі зміни місця голосування громадянин може проголосувати тільки за депутатів, включених до партійних списків. Він отримає лише один бюлетень і не візьме участь у голосуванні за мажоритарних кандидатів».

Люди, котрі голосуватимуть не за місцем реєстрації, повинні звернутися до відповідного органу реєстру з паспортом, заявою та документом, який підтверджує, що він переуває в іншому місті через роботу, догляд за батьками або з інших причин.

«Але для жителів Донецької і Луганської області, а також автономної республіки Крим, які були змушені покинути свої міста, достатньо лише паспорта та заяви. Додаткових документів про те, що їм потрібно було поміняти місце проживання, їм пред'являти не потрібно», - резюмувала Жанна Усенко-Чорна.

Георгій Раут, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом