Кажуть, що нормальна людина не може бути повністю безстрашною. Неправда, може, - якщо вона погано інформована про те, наскільки вона безстрашна.

Класичний приклад - комік Володимир Зеленський, якому весь масштаб безстрашності його жарту на «1+1» про Кадирова власник телеканалу встиг відкрити раніше, ніж це зробив сам Рамзан Ахмат-Ходжиєвич. У результаті довелося принижено вибачатися.

А ось сам Ігор Коломойський, який збагнув адаптовану до регіону мудрість Тори, знає, виходячи з особистого досвіду, що є час розкидати каміння, є час збирати каміння, а є час прив'язувати камені на шию Муму.

Зрозуміло, Ігор Валерійович вважає себе не Муму, а собакою Баскервілів. Але він прекрасно розуміє, що різниця між ними - це не відмінність спаніеля від мастифа, а відмінність Герасима від сера Генрі. У тому сенсі, що проблема собаки Баскервілів для Герасима - це питання більш важкого каменя на шию...

Саме тому пан Коломойський буквально особисто в зубах зносить розкидане каміння в одну купу: на «1+1» якось раптово закінчився негатив про Путіна, «проросійські терористи і найманці» стали «ополченцями ДНР/ЛНР», а російський офіцер спецназу, виявляється, врятував під Іловайськом 90 поранених українських солдатів.

Думаю, Ігорю Валерійовичу, абсолютно в новому тренді «плюсів» буде розповідь про те, як ВВП на свій день народження в тайзі врятував лисицю з капкана і заколисав ведмедя-шатуна. Зрештою, повідомлення про спільну купівлю «Приватом» і російським «Уралхімом» Одеського припортового заводу - це ж та ще «пробна куля», й усі філатови відразу ж забули, що «Уралхім» перебуває під санкціями Євросоюзу...

Приклад добре продуманої у часі і просторі безстрашності являє нам новий губернатор Луганської області Геннадій Москаль, котрий добре засвоїв перше правило «бойового піару»: кидаючись на амбразуру, переконайся у відсутності кулемета! І тепер весь патріотичний інтернет з гордістю перепощує сміливу відповідь українського губернатора прихильникові сепаратистів у прифронтовій Попасній: мовляв, так з цими ватниками і потрібно розмовляти! Згоден, у містечку, що контролюється українською армією та в присутності охорони, можливо, так і потрібно. Але не будемо ж ми вимагати від пана Москаля такого ж вербального подвигу всього лише п'ятнадцятьма кілометрами на схід - у Первомайському?! А, раптом, «ватники» по той бік фронту інші і з ними так розмовляти не вийде?!

Ну, і на завершення теми - про справжню сміливість мудрості і мудрість сміливості, яку продемонстрував Сергій Льовочкін. Не минуло й години після його зустрічі з помічницею держсекретаря США Вікторією Нуланд, як у всіх стрічках новин з'явилися соцопитування, згідно з якими у низці обласних центрів «Опозиційний блок» має цілком прийнятні рейтинги. Схоже, що пан Льовочкін поділився з пані Нуланд сміливим міркуванням, що проходження в парламент правильної опозиції - занадто відповідальна справа, щоб довірити її рядовим виборцям...

Далі буде...

Дмитро Джангіров, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом