В Україні глава НБУ повинен укладати контракт з державою, зобов'язуючись залишити посаду в разі серйозного рівня девальвації національної валюти. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему: «Коли українці понесуть гроші в банки?» заявив голова Ради АУБ Станіслав Аржевітін.

«Цього року мене часто запитували: після якого рівня девальвації глава НБУ повинен скласти свої повноваження? Але в законодавстві подібний захід не прописаний, хоча саме НБУ є регулятором і інститутом, що відповідає за курсову стабільність. Тоді я запропонував, щоб глава НБУ укладав контракт й зобов'язався у разі певного рівня девальвації йти з посади», - сказав Аржевітін.

Але, за його словами, до цієї ідеї не поставилися серйозно.

«Якщо говорити про валютну складову, то є речі, за які відповідає уряд, НБУ не повинен сам нести персональну відповідальність. Але якщо вони в парі не працюють, то ми маємо ту ситуацію, яка склалася в Україні. Монетарними чинниками ситий не будеш, адже у Кабміну немає пакета економічних реформ. Де програма розвитку? Зростання економіки? Розуміння, що буде через кілька років? Якщо не буде стратегії, то у нас весь час будуть такі обвали», - прогнозує він.

«Є така світова практика: якщо девальвація вище 15%, то міністр фінансів і глава Центробанку відправляються у відставку. Але в Європі інший менталітет, а ми живемо і живемо. А за зростання рівня інфляції зривати погони потрібно з прем'єр-міністра», - уточнив Аржевітін.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25