Ціна на норвезький газ буде підвищуватися в процесі опалювального сезону. Таку думку висловив ForUm'у експерт з енергетики, керівник Бюро комплексного аналізу та прогнозування Сергій Дяченко, коментуючи підписання контракту з норвезько. державною нафтовою компанією Statoil на постачання газу в Україну.

«Ціну дійсно не назвали (публічно. - Ред.), але я думаю, що вона буде коливатися в тих цінових параметрах, за якими постачали на словацькому напрямі. Але зараз початок сезону. А в ході опалювального сезону ціна буде підвищуватися. Тому ті цінові параметри, за якими ми зараз беремо (газ. - Ред.) за реверсом, будуть змінені», - зазначив експерт.

При цьому експерт підкреслив, що в разі, якщо з Норвегії буде поставлятися газ норвезького походження, у Росії не буде претензій до цього реверсу.

«Те, що укладений такий контракт, - це вже реальна диверсифікація, і у Російської Федерації абсолютно немає аргументів оскаржувати реверсні поставки. Коли ми маємо газ норвезького походження, чітко зазначений в документах, всі аргументи в наявності. І це дуже позитивний момент», - зазначив Дяченко.

Однак експерт нагадав, що навіть з урахуванням реверсних поставок газу Україна буде мати дефіцит від двох до п'яти мільярдів кубометрів газу.

«У нас за холодної зими буде дефіцит у п'ять мільярдів кубічних метрів газу з урахуванням реверсу. У сховищах зараз під 17 мільярдів. Плюс реверсні поставки. За моїми розрахунками - десь 27 буде на словацькому напрямку, 14 - угорському і 4-5 - польському. Угорський (напрямок. - Ред.) зараз «кульгає», тобто там буде поставлено трохи менше газу реверсом, ніж розраховували. За помірної ж зими дефіцит буде 2-3 мільярди кубометрів газу», - пояснив Дяченко.

Остаточно вирішити проблему дефіциту газу, на думку експерта, може закупівля п'яти мільярдів кубометрів російського газу.

«Є шанс отримати п'ять мільярдів кубів російського газу. Вони повинні повністю вирішити проблеми на опалювальний сезон. Якщо буде реверс на словацькому напрямку», - сказав Дяченко.

Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України» підтверджує підписання контракту на постачання природного газу з норвезькою нафтогазовидобувною компанією Statoil і початок його поставок з 1 жовтня через Словаччину.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32