В Україні девальвація призвела до розбалансування всіх сегментів економіки. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко в ході круглого столу на тему: «Курсова стабільність - реальність чи ілюзія».

«В Україні в голову впроваджувався псевдоштамп, що лише девальвація врятує нас і наведе порядок, прибере структурні проблеми економіки та валютного ринку. Це неправильна теза. Девальвація ніколи не призводила до стабілізації економічного життя, тим більше в таких масштабах», - сказав Яременко.

Він зазначив, що в Україні сьогодні через девальвацію спостерігається «розбалансування всіх сегментів економіки».

«Зараз впроваджується і інший штамп, що інфляційне таргетування застосовується в таких країнах, як Україна, грошовим голодом. Це називається збільшенням процентних ставок і низькою ліквідністю банківської системи. Це призводить до стагнації економіки, недоступності кредитів і, як наслідок, - погіршення роботи підприємств, зменшення надходжень валюти, що викликає труднощі в експортерів, а потім пошук нового масштабу цін. Але це можливо тільки у випадку, коли намічено хоч якесь нове значення валютного курсу. А у нас оголошено плаваючий курс, і ніхто не сказав, коли він повинен зупинитися. І в зв'язку з цим вакханалія на валютному ринку прийшла до того, що НБУ просто назвав цифри, на яких, як йому здавалося, можна було б зупинитися. Але сам процес не був зупинений», - переконаний він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26