Позбавлення вітчизняних підприємств енергоресурсів - це шлях в нікуди. Таку думку ForUm'у висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, коментуючи обмеження на використання природного газу хімічними підприємствами.

«Заборона стосується не тільки газу власного видобутку. Наскільки я розумію, мова йде про газ, закачаний у сховища. А він не весь українського походження», - пояснив він.

Експерт підкреслив, що це рішення уряду можна оцінювати як вимушений крок, викликаний дефіцитом природного газу і потребою в енергоресурсах для забезпечення опалювального сезону.

«Але неможливо оцінити, на скільки скоротиться споживання природного газу, тому що немає інформації, скільки споживають ці хімічні підприємства. У кращі часи для хімічної індустрії споживання становило 7 мільярдів кубів на рік. Але в цьому році в сукупності вони спожили б більше 4-5 мільярдів кубів. У сховищах близько трьох мільярдів кубів газу. Ось Кабмін не хоче давати їх використовувати. Передбачається, що основний удар буде по Дмитру Фірташу і побічний - по Ігорю Коломойському, у якого тільки одне хімічне підприємство - "Дніпроазот"», - роз'яснив він.

«Але таке рішення уряду - це погано. Це удар по економічному клімату всередині країни. Потрібно розуміти, що хімічні підприємства - це відрахування в бюджет, валюта, заводи, що працюють, робочі місця. Знову ж таки, звідки Україна буде брати мінеральні добрива для внутрішнього споживання, адже ці підприємства забезпечували сільськогосподарський ринок продукцією за прийнятними цінами. Доведеться їх купувати в тієї ж Росії, в Середній Азії або за західним кордоном України. Але чи не краще купувати у себе?» - акцентував Марунич.

Експерт вважає, що уряд має шукати інші шляхи скорочення споживання природного газу.

«Так можна всю промисловість закрити. Тоді нам точно вистачить газу. Але що далі? Арсенія Яценюка будемо здавати в оренду чи кого? Зрозумійте, такого штибу обмеження, нехай і вимушені, але це шлях в нікуди. Якщо немає варіантів, то, напевно, з росіянами треба якось домовлятися, а не припиняти роботу хімічних підприємств», - підсумував Марунич.

Нагадаємо, згідно з постановою Кабміну №488 від 29.09.2014 р. «Про використання природного газу підприємствами - виробниками мінеральних добрив», з 1 жовтня і до закінчення осінньо-зимового періоду 2014-2015 років (або до прийняття Кабміном окремого спеціального рішення) підприємствам, що виробляють мінеральні добрива, заборонено використовувати природний газ для технологічних потреб.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом