ПриватБанк ухвалив рішення про докапіталізацію у 2014-2015 роках на суму 4 млрд грн, повідомили в прес-службі фінустанови.

«Докапіталізацію на суму в 4 млрд грн можна порівняти з сумою збитків, яких банк зазнав у Криму і на Донбасі», - вважає аналітик банківського сектору групи ICU Михайло Демків.

Ця сума розрахована за підсумками стрес-тестування, яке нещодавно пройшли 15 найбільших банків України, серед яких був і ПриватБанк.

Водночас директор рейтингового агентства «Стандарт-Рейтинг» Андрій Нікітін вважає, що анонсованих коштів ПриватБанку " буде недостатньо для поліпшення показників. Фінустанові, за словами експерта, необхідно мінімум 6 млрд грн, пише газета «Капітал».

Підкосив банк і відтік депозитів. Тільки в першому півріччі вкладники забрали з банку 11 млрд грн з гривневих рахунків. Скільки забрали з валютних рахунків, однозначно сказати складно через зростання курсів валют. Щоб компенсувати відтік, ПриватБанк у лютому-червні отримав рефінансування від НБУ на суму 14,7 млрд грн. А загальна сума його заборгованості з рефінансування на 1 липня склала 18,1 млрд грн. Більше коштів регулятору винен був тільки державний Ощадбанк - 22,7 млрд грн. А на початку вересня ПриватБанк отримав від НБУ ще й стабілізаційний кредит у розмірі 1 млрд грн.

Завдяки підтримці регулятора ситуація у Приватбанку стабілізувалася. «Якщо вірити звіту Приватбанку за перше півріччя, то у нього не все так погано - банк підтримував дуже хороший запас ліквідності. ПриватБанку докапіталізація була потрібна, оскільки він дотримувався показників достатності капіталу з дуже низьким запасом. Прибутку банку не вистачить для докапіталізації, тому акціонерам доведеться розщедритися», - вважає Нікітін.

В якості бонусу для банків, що збільшили свій капітал, регулятор обіцяє пом'якшити умови рефінансування. Для цього банки повинні збільшити свій регулятивний капітал мінімум на 20% до кінця 2015 р. та прийняти програму фінансового оздоровлення до 2018 р.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом