Пакет законопроектів щодо децентралізації давно підготовлений і спрямований на розгляд Верховної Ради України. Про це в програмі «ТСН. Тиждень» повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

«Сьогодні сім проектів законів перебувають у парламенті, і якщо парламент їх ухвалить, а у цього парламенту є така можливість, то це дозволить з 1 січня повністю децентралізувати фінанси. У нас є підготовлені зміни до Податкового та Бюджетного кодексів у частині децентралізації та низка інших законопроектів, що дозволяють побудувати регіональну політику, якої у країні не було. Якщо це не буде ухвалено в цьому парламенті, переконаний, за підтримки людей у наступному парламенті буде створена реформаторська більшість, яка їх ухвалить», - цитує слова Гройсмана його прес-служба.

Він підкреслив, що всі законодавчі зміни обговорено із зацікавленими сторонами, і насамперед, з органами місцевого самоврядування.

Також Гройсман висловив сподівання, що до середини наступного року Верховна Рада ухвалить ініційовані Президентом України зміни до Конституції, пов'язані з децентралізацією влади.

«... і області, і райони отримають також обрану владу, яка матиме і кошти, і повноваження. І головне - влада на місцях отримає серйозну відповідальність як перед громадянами, які її обирають, так і перед державою. Особливо, в питанні використання ресурсів», - додав віце-прем'єр-міністр.

Нагадаємо, 3 липня Президент України Петро Порошенко заявив, що децентралізація влади, що передбачено новою редакцією Конституції, може стати протиотрутою від федералізації».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом