Уряд України готовий відповісти на введення Російською Федерацією обмежень на ввезення українських товарів. Про це в ефірі Першого національного сказав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, повідомили ForUm'y в прес-службі Кабінету Міністрів України.

«Хочу офіційно заявити: якщо Російська Федерація введе обмежувальні заходи по відношенню до українських товарів - весь пакет обмежувальних заходів по відношенню до російських товарів готовий», - підкреслив Яценюк.

Глава уряду також зазначив, що за останні три роки Україна наполовину втратила російський ринок.

«Тому що Росія з року в рік вибиває наш бізнес зі своєї країни. Причому придумують, що хочуть - те їм не подобається молоко, цукерки - все, що має в назві «вироблено в Україні». Наш бізнес усвідомив, що з неадекватними торговими партнерами годі вести справу. І в тому, що Росія закрила вже значну частину ринку, як це не дивно, є плюс», - сказав він, нагадавши, що в травні, коли була підписана в Брюсселі політична частина Угоди про асоціацію з ЄС, Європейський союз в односторонньому порядку відкрив ринок для України.

За його словами, за цей час експорт в Росію впав на 2,5 мільярда доларів США, проте в країни-члени ЄС зріс на 1,3 мільярда доларів. Прем'єр вважає, що чим швидше Україна імплементує Угоду з ЄС, тим «ми більше заробимо, продаючи свої товари в Європу, і тим кращою буде якість українських товарів».

У разі застосування Росією обмежувальних заходів, як зазначив Яценюк, «ми отримаємо близько мінус 7 млрд товарообігу з Російською Федерацією, але частково ми це компенсуємо забороною на продаж російських товарів в Україні, і тим, що ми отримали протягом року вільний доступ на європейські ринки».

Водночас Яценюк акцентував, «якщо Америка, Європа запроваджують санкції, то Україна повинна теж».

Як повідомляв ForUm, Україна планує запровадити санкції проти РФ у жовтні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27