«Співробітники Державної прикордонної служби України розпочали облаштування лінії розмежування вздовж периметра зони проведення антитерористичної операції». Око спіткнулося об цю інформацію, внаслідок чого мозок втратив рівновагу. Прикордонники?! Уздовж зони АТО?!? Так ніби ж нам після мінських угод оголосили, що прикордонники на сході будуть розміщені на українсько-російському кордоні?

Невже комусь незрозуміло, що прикордонники не стоять там, де проходить кордон, а межа проходить там, де стоять прикордонники. Так чи не занадто рано прикордонники відійшли вглиб країни?!

В цьому ракурсі нижчевикладена історія виглядає як перший прикордонний інцидент.

3 жовтня головний радикал країни Олег Ляшко в 20:22 вивісив інформацію на своєму сайті: «Годину тому потрапив з хлопцями під обстріл російських «Градів» під Первомайськом за Лисичанськом». Не вірите? «Неподалік був оператор, коли добереться до людського Інету - скине відео». Те, що поруч з Ляшком, як завжди, перебував професійний оператор - сумнівів немає. І те, що професійне відео буде вивішений в інтернеті - ніхто не сумнівається. Не вистачає тільки військового консультанта, який нагадав би пану Ляшку про те, що Первомайськ, разом з околицями, знаходиться під контролем бойовиків. Так що наступного разу, Олежка, потрапляйте під обстріл під Попасною. Так буде правдоподібніше...

Втім, на всі питання щодо меж і демаркаций дадуть відповідь вже нові люди: сьогодні Президент оголосив про відставку голови Державної прикордонної служби Миколи Литвина. Того самого автора унікальної заяви від 1 червня з приводу нападів на прикордонні пункти в Донецькій і Луганській областях: «На східному кордоні прикордонники залишилися з ворогом віч-на-віч». Тоді, в перший день літа, я, також не повіривши своїм очам, перечитав цю фразу двічі. Якщо перефразувати відомий анекдот, ситуація виглядає так: «а як збройні порушники, то хоч звільняйся!»

Так ось, хочеться запитати у Президента: відставка Миколи Литвина 3 жовтня - чи не занадто пізно?!

Ну а для Ігоря Коломойського взагалі, схоже, ніяких кордонів не існує. Губернатор Дніпропетровської області зізнався в наявності, крім українського, ще ізраїльського і кіпрського громадянства. З точки зору транснаціонального олігарха це цілком логічно: серце - на історичній батьківщині, гаманець - в офшорі, шлунок - в Україні... Але як для держслужбовця - це пряме порушення закону.

Втім, Ігор Валерійович заявив, що він закону не порушував, тому що у нього не подвійне громадянство (що заборонено законом), а потрійне (про що в законі нічого не сказано). Висловлюся дипломатично: пане Коломойський, юрист , що консультував вас - як мінімум поц! Тому що у Вас не потрійне громадянство, а два подвійних!

А, тим часом, на завтра - 4 жовтня - анонсований візит до Києва для зустрічі з мером Віталієм Кличком екс-президента Польщі Леха Валенси. Ну, зрозуміло, зустріч двох символів і, практично, братів по розуму. Але, якщо несподівано звернутися до змістової стороні, то Лех Валенса може розповісти цілком повчальну для початківців-реформаторів історію про те, як за кілька років президентства знищити найбільші в Європі Гданські верфі, - ті самі, де молодий електрик Лех створював профспілку «Солідарність». Втім, і польський народ міг би розповісти киянам повчальну історію про те, як обмежити термін перебування при владі «альтернативно обдарованого» керівника одним терміном. Шкода тільки, що польський народ не їздить в Київ з візитами...

Далі буде.

Дмитро Джангіров, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом