Уряд Росії затвердив протокол Угоди з Білоруссю і підтвердив виділення Мінську кредиту в розмірі до $10 млрд на будівництво АЕС в Гродненській області.

Прем'єр-міністр Дмитро Медведєв доручив Мінфіну спільно з МЗС Росії і «іншими зацікавленими федеральними органами» провести переговори з білоруською стороною і «після досягнення домовленості підписати цей протокол - така інформація міститься в розпорядженні уряду, опублікованому на офіційному порталі правової інформації.

«Російська сторона надає білоруській стороні державний експортний кредит в розмірі $10 млрд для фінансування 90% вартості кожного договору (контракту) між російським генеральним підрядником і білоруським замовником», - йдеться в оновленому проекті Угоди. Протокол ще не набрав чинності.

Білорусь витратить кредит «на поставку товарів, виконання робіт і надання послуг, що виконуються і надаються російською уповноваженою організацією» в цілях будівництва двох енергоблоків АЕС, повідомляє РБК.

Про те, що Росія надасть Білорусі кредит у розмірі $10 млрд на будівництво першої в країні АЕС, в листопаді 2011 року повідомив Володимир Путін, який тоді обіймав посаду прем'єр-міністра. Він зазначав, що термін використання цих коштів складе 10 років, а погасити борг Мінську належить протягом 15 років.

У липні 2012 року сторони підписали генеральний контракт на будівництво двох блоків АЕС потужністю до 2400 МВт в Островецькому районі Гродненської області. Контракт також передбачає будівництво інфраструктури електростанції, в тому числі житлових приміщень, зовнішніх мереж енергопостачання, залізничних ліній та автошляхів.

Першу АЕС у Білорусі будуть будувати за російським проектом «АЕС-2006». Як повідомляв РБК, генеральним підрядником виступала російська компанія «Атомстройекспорт», проте в опублікованому сьогодні протоколі її назву замінено на слова «російська уповноважена організація».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом