Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що до проміжного вирішення газового конфлікту з Росією можна прийти не тільки через арбітражний суд, але і через міжнародні переговори. Про це, як передає кореспондент Forum'у, він заявив на зустрічі з іноземними інвесторами в Києві.

«У нас є ще один виклик - енергетичний. Повинен повідомити, що ми перебуваємо в пошуку проміжного рішення за позовом, спрямованим Україною до російського «Газпрому». З одного боку український «Нафтогаз» шукає проміжне рішення в арбітражному суді в Стокгольмі, з іншого боку, у Берліні проходить черговий раунд консультацій між ЄС, Україною і Росією. Тому у нас є дві можливості: або отримати проміжне рішення в арбітражному суді, або проміжні домовленості на переговорах», - заявив прем'єр.

Також Яценюк підкреслив, що на сьогодні енергетика є не тільки викликом для України, але й інструментом для здійснення реформ.

Як раніше повідомляв ForUm, єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Євросоюз 26 вересня заявив, що був підготовлений проект для «зимового пакета».

Проект «зимового пакета» передбачає, що Україна до кінця 2014 р. сплатить Росії 3,1 млрд дол. боргу за газ, а «Газпром» зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу по 385 дол. після сплати Україною 2 млрд дол. боргу. Дія цього договору розрахована на шість місяців.
 

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом