Україна може відмовитися від системи господарських судів. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу, презентуючи проект змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», сказав експерт Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

«Ми пропонуємо зробити перший крок до реалізації тих конституційних змін, які, зокрема, пропонує і Верховний Суд України - це спрощення судової системи. В даному випадку шляхом скасування окремої системи господарських судів», - сказав він.

При цьому він зазначив, що пропонується зберегти місцеві господарські суди, дещо розширивши їх компетенції.

«Це дасть можливість, по-перше, оптимізувати навантаження на судову систему. По-друге, зменшити проблематику у визначенні юрисдикції», - зазначив Куйбіда.

На рівні апеляції і касаційних інстанцій, за його словами, пропонується об'єднати суди, які розглядають цивільні справи з тими судами, що розглядають на сьогоднішній день господарські справи.

Також, на його думку, наступним кроком має стати відмова від окремого Господарського процесуального кодексу України. Проте, проектом змін ця норма поки що не передбачається.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом