ДНК-експертизи тіл загиблих учасників АТО будуть здійснювати лабораторії Міністерства внутрішніх справ, що полегшить процес їх впізнання родичами. Про це, як повідомили ForUm'у в прес-службі Глави держави, заявила в ефірі Першого національного телеканалу радник Президента Ольга Богомолець.

«Певні труднощі (з упізнанням тіл. - Ред.) виникали тому, що експертизи робили різні лабораторії. Сьогодні Адміністрація Президента прийняла рішення про відсторонення Міністерства охорони здоров'я від проведення ДНК-експертизи. Ця робота повністю передана Міністерству внутрішніх справ», - зазначила Богомолець.

За її словами, у МВС є 17 сучасних лабораторій, які дозволяють провести ДНК-експертизу на належному рівні. Нова система експертизи загиблих буде діяти вже наступного тижня.

Богомолець пояснила, що родичам зниклих без вести варто звернутися до районного відділу міліції. Органи внутрішніх справ на підставах відповідного кримінального провадження повинні надати людям направлення на безкоштовний аналіз для проведення ДНК-експертизи. ДНК будуть внесені в єдину базу даних.

На сьогоднішній день 552 невпізнані тіла загиблих потребують проведення експертизи. «Вони будуть поховані після проведення експертизи. При кожному похованні є номер, який відповідає номеру в реєстрі ДНК, згідно з яким родичі можуть забрати тіло і перепоховати його», - сказала вона.

За словами Богомолець, триває робота над створенням єдиного інформаційного ресурсу «Люди допомагають людям», метою якого буде допомога сім'ям активістів та правоохоронців, які загинули під час Революції гідності, а також сім'ям загиблих учасників АТО.

«Сім'ї загиблих отримають прямий картковий рахунок, на який будуть надходити кошти з будь-якої точки світу», - сказала вона.

Також радник Глави держави повідомила, що при Адміністрації Президента створено координаційний волонтерський штаб, який буде збирати інформацію про учасників АТО, які потребують протезування.

Нагадаємо, раніше радник Президента з гуманітарних питань Ольга Богомолець заявила, що держава забезпечить протезування всіх постраждалих активістів Майдану і учасників антитерористичної операції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом